Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše kouzelné Vánoce

23. 12. 2011 | Vaše příběhy
Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Když má člověk rodinu a hlavně děti, tak je vždy o zážitky postaráno.

Naše babičky a někdy i maminky sice neměly takové možnosti a určitě ne takového bohatého ježíška, ale uměly si je víc a s klidem užít. Protože v dnešním konzumní společnosti se už mnoho tradic zapomnělo a vše se přepočítává jen na peníze a na drahé dárky.

S láskou vzpomínám na mou babičku, která mi vyprávěla, jak si zdobili stromeček kostkami cukru v barevném papírku, perníčky a společně vyrobeným řetězem. Pro ně byl největší dárek, když se konečně pod stromečkem sešla celá rodina, zazpívaly se koledy a děti  si pouštěly u toho lodičky se svíčkou v oříšku. Měly radost z dárků, které dnes už nikdo neocení. Ručně vyrobené panenky, oblečení, nebo jedné krabice s Člověče, nezlob se. U toho se všichni pustili do cukroví a jen pár vyvolených mohlo koukat na pohádky v televizi.

Snažím se vštěpit stejné hodnoty i dceři. Bohužel je ovlivněná stejně starými dětmi a vůbec okolím a reklamami v televizi.
Při pečení cukroví strašně ráda pomáhá, snaží se uhníst těsto a pak vykrajovat a zdobit. Samozřejmě při tom neustále ujídá jako každé děti ještě neupečené těsto. U nás máme pěkný zvyk nezapomínat na zvířátka, tak sušíme chleba a kaštany. A před Vánoci to nosíme do krmelce. A krmíme kačeny na rybníce a lůj věšíme na strom.

Na Štědrý den pak musím zabavit malou zdobením cukroví a obalováním řízků z kapra. Toho se nám jednou tak lekla, že ho odmítala i sníst. Manžel ho přinesl jen omráčeného a když jsem ho chtěla opláchnout v umyvadle a malá se na něj přišla podívat, tak vyskočil a mrskal sebou o kachličky. Naporcování kapra je práce manžela, ta největší práce stejně čeká na mě. Po porcování uklidit. Od krve a šupin je vždy celá linka včetně ledničky a i zem je třeba vytřít. Salát děláme společně s Natálkou, od brambor až po loupání vajec. Míchat salát je její nejoblíbenější činnost. Jíst ho je už horší. Když je už konečně všechno nachystané a potajmu propašované dárky pod stromečkem, tak u  štědrovečerní večeře ji udržet je nadlidský úkol. Pouštění lodiček ji nebaví, jablko krájet nechce a aby si s námi zazpívala koledu, to po ní už vůbec nemůžeme chtít. Takže ta večeře je pokaždé v poklusu a s uchem na dveřích do obýváku, kdy ten Ježíšek zazvoní.

Nejhezčí jsou ty její rozzářené oči, když konečně padne tma a v obyváku se rozsvítí stromeček a pod ním září dárky. Ještě neumí číst, tak nám je nosí a ty svoje rovnou škube z balicího papíru a nedočkavě rozbaluje. Jen mám pocit, že jich má každý rok víc a víc a dražší. Protože s jedním pěkným svetrem ji už dávno nepotěším. Dneska je to opravdu o množství a drahých dárcích. Alespoň ty pohádky v televizi zůstaly a Popelku si nenecháme nikdy ujít.

Po svátcích se dojídá i tři dny kapr a salát a o cukroví už taky opadá zájem. Jak byla malá, tak mě jednou dostala. V tom cukroví na stole si vybírala pořád to samé. To, co nechtěla, už tam bylo den a stále jsem to nedoplnila, dokud se to nesní. Tak to v jednu nestřeženou chvíli vyhodila do koše a vítězně mi oznámila, že už to bylo staré a že mám nabrat na tácek nové :-)

Letos nás čekají svátky možná kouzelné, možná trochu smutné. Přímo na Vánoce se nám má narodit Tomášek a nikdo přesně neví kdy. První termín mám těsně před Vánoci a ten druhý přesně na 24. 12. Možná, že je strávím v nemocnici. Ale stále doufám, že to stihnu do Vánoc a na Štědrý den budu doma. Natálka se na brášku moc těší, jen si nedokáže představit ty změny a co nás všechny čeká. Každopádně budeme mít Ježíška, který se nedá nikde koupit a nám všem bude dělat ještě dlouho jen samou radost.

IB60 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Naše kouzelné Vánoce:

Naše kouzelné Vánoce
Naše kouzelné Vánoce
Naše kouzelné Vánoce
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Potrebuješ poradit jak na sběry?
Obrázek uživatelky
profil
stihli jste to nakonec s predstihem. A miminko je nejkrasnejsi darek.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že deti sú všetky rovnaké, ale pre tie ich rozžiarené očká pri stromčeku im človek odpustí aj tú najväčšiu "lumpáreň".
Blahoželám k malému Tomáškovi, je nádherný. A o rok budete mať už dvoje rozžiarené očká pri stromčeku.
Obrázek uživatelky
profil
Ano ten článek jsem psala ještě na začátku listopadu. A malý se narodil 24. 11. 2011. Měl 2700 gr. a 49 cm. Teď už má skoro 4 kg a spokojeně si spinká v ložnici. Zato já nespím skoro vůbec. Včera večer jsem zde dala i pár fotek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
malého " Ježíška" doma a jste oba zdávi. Přeji celé rodině, aby se vám Vánoce vydařily a dětičky rostly k vaší radosti a spokojenosti!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles