Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách

4. 12. 2016 | Vánoční slavnosti
Staré zvyky a tradice zaujímají navzdory historickým zvratům stále důležité místo v našem životě. Především Vánoce zůstávají nepostradatelnou veličinou. Mnoho křesťanských tradic se přitom vrací až k pohanským přírodním slavnostem a v průběhu staletí se dále vyvíjejí. Pro církevní rok nejsou tak důležité měsíce nebo roční období, ale tvoří ho cyklus svátků a svátečních dnů.

Jejich pravý význam je v dnešní době již částečně zapomenut, takže některé svátky již takřka ztratily svůj smysl a zbyla z nich jen prázdná skořápka. Přesto ale dělí průběh roku na jednotlivá období a pro náš denní život jsou velmi důležité. Zimní výstava svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách na saském zámku Weesenstein nedaleko zámku Děčín potrvá do 19. března 2017  a ukáže prostřednictvím autentických exponátů pestrost nejrůznějších zvyků a obyčejů na obou stranách hranice, jak v Čechách, tak Sasku. Zaměří se i na novější rysy sváteční kultury. Vystaveny budou mimo jiné vyřezávané vánoční dekorace z Krušnohoří nebo české skleněné vánoční ozdoby. Výstava bude také v českém jazyce. Expozice je součástí přeshraničního projektu „Šlechtické poklady – sběratelské radosti v Sasku a v Čechách“, finančně podpořeného Evropskou Unií. Ani partner projektu zámek Děčín nezůstane v předvánočním čase pozadu.

zámek WeesensteinPro návštěvníky letos připravil 11. prosince 2016 adventní trh. Hlavní nádvoří zaplní desítky stánků s historickými řemesly a tradičními výrobky. O vánoční atmosféru se postarají děčínské pěvecké sbory i oblíbené atrakce. Přímo ve vánočně vyzdobeném zámku budou probíhat hrané vánoční prohlídky. Návštěvníci se podívají do rodiny předposledního majitele zámku Jaroslava Thuna a jeho manželky Marie, řečené Rischl právě v době největšího předvánočního shonu. Večer uzavře adventní koncert Fragium 16. Barokní hudbu představí nové děčínské hudební těleso  se sólistkou Martinou Záhorovou. Po celou dobu adventu, tedy celý prosinec bude probíhat na zámku Děčín také výstava Za oponou. Pro děti jsou připraveny vánoční dílničky, během nichž si budou moci vyrobit vánoční dekorace či přáníčka. Oba zámky spolupracují již řadu let a vzájemné propojování aktivit pomáhá zvyšování návštěvnosti obou památek.

Vánoční Weesenstein

„Velká německá města jsou svými adventními trhy známá. U nás najdou návštěvníci romantiku a rodinné prostředí. Budeme moc rádi, pokud například cestou z Prahy do Drážďan, zavítají také k nám. Jsme připraveni jak na německé výletníky, tak na ty české. Již tradičně zve zámek Weesenstein na první adventní víkend, 26. a 27. listopadu od 14 hodin na romantický předvánoční trh,“ uvádí ředitelka zámku Dr. Andrea Dietrich. „Řemeslníci a trhovci z regionu i zámecká restaurace nabídnou vše vánoční. Návštěvníci u nás naleznou drobnosti ze dřeva, keramiky, šperky, ručně pletené dárečky pro zahřátí i domácí vánoční štoly. Putovní divadlo Vlaštovka probudí k životu pohádkové postavy i duchy zámku pro pobavení malých i velkých, sbor pozounů potěší návštěvníky slavnostní fanfárou a romantické prohlídky zámku provedou návštěvníky po stopách weesensteinských pověstí a legend. Letošní adventní čas obohatíme i výstavou „Svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách“, která bude otevřena v rámci prohlídky zámku od úterý do neděle od 10 do 16 hodin,“ dodává Andrea Dietrich.

vánoční trhy„Adventní trh na děčínském zámku se koná již tradičně třetí adventní neděli, v letošním roce tedy 11. prosince. Zámecký adventní trh bude otevřený až do setmění, do 18 hodin. V 18:30 pak vyvrcholí adventním koncertem Fragium 16.,“
uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín. „Pro zpříjemnění adventního času jsme pro všechny hravé děti do 15. let připravili Velkou vánoční hru. Každý rok chystáme řadu akcí se společným tématem Vánoc, například pohádkové čtení, adventní koncerty, Vánoční prohlídky, Vánoční výstavu. Protože se děti rády na zámek vrací, nechali jsme se jimi inspirovat a připravili hru, během které děti sbírají razítka za účast na různých akcích," dodává Iveta Krupičková.

Zámek Weesenstein – perla saské koruny

Weesenstein lákal návštěvníky již v době, kdy zde ještě nebylo muzeum, ale šlechtické sídlo. Již v 19. století přitahovalo venkovské okolí Drážďan mnoho cestovatelů. Hledali něco jiného než jakým byl život ve velkoměstě – přírodu, romantiku, staré hrady a zámky. Weesenstein toto všechno mohl nabídnout. Zámek se tyčí na skalním ostrohu nad údolím, kudy vede silnice z Heidenau směrem do Krušných hor. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1318. Původní obranný hrad purkrabích z Donína se stal v roce 1406 na dlouhých 350 let sídlem rodiny rytířů z Bünau. V roce 1830 získal Weesenstein jako soukromé vlastnictví král Anton Saský. Zámek byl nyní „královský“ a stal se místem pobytu především Jana Saského, nejvýznamnějšího příslušníka rodiny Wettinů v 19. století.

Bohaté vnitřní vybavení, zrestaurovaný originální mobiliář a především historicky velmi cenné tapety, to vše dělá zámek jedinečným nejen v Sasku, ale v celém Německu. Dnes zámek nabízí mnoho kulturních i gastronomických zážitků. Kromě stálé expozice k dějinám zámku jsou k vidění i dočasné výstavy, vždy na zajímavé a návštěvnicky atraktivní téma. K příjemné procházce zve i krásný zámecký park.

Zámek Děčín a jeho akce do konce tohoto roku

Zámek DěčínZámek má celoročně otevřené dvě prohlídkové trasy – „Zlatá léta děčínského zámku“ a „Návštěva u knížete Františka Thuna“. Dlouhodobým záměrem je navázat na historii zámku, který byl vždy centrem společenského a kulturního života regionu. Proto pořádá i řadu krátkodobých výstav a tematicky zaměřených akcí, jako právě ty v době předvánoční.

Výstavu Za oponou, probíhající po celou dobu adventu, připravil zámek ve spolupráci s divadelním spolkem Karel Čapek. Jedná se o unikátní výstavu divadelních kostýmů, rekvizit a scénických prvků, které se během sedmdesátileté historie spolku podařilo hercům nashromáždit v kulisárně, rekvizitárně a kostymérně. Návštěvníci výstavy tak budou moci usednout na královský trůn nebo třeba projít peklem. Připravena bude i řada kostýmů, do kterých se zájemci budou moci obléknout a vyfotit se v nich. Protože výstava bude v historických prostorách černé kuchyně instalována po celou dobu adventu, budou pro děti připraveny vánoční dílničky, během nichž si budou moci vyrobit vánoční dekorace či přáníčka. Všechny výrobky si mohou odnést domů a použít je třeba jako drobné dárky pro své blízké.  

Zdroj, foto: Zámek Děčín


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách:

Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !