Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční svátky ve Španělsku

22. 12. 2014 | Zvyky a tradice
Španělské vánoce se dosti liší od českých, jsou hlavně svátky náboženskými, je zde méně komerčního pojetí. Od počátku prosince se zahajuje světelná výzdoba na ulicích, probíhají vánoční trhy, všude svítí vánoční stromečky a hlavně betlémy, ty jsou i v každé domácnosti  /jen angličtí přistěhovalci zavedli módu šplhajícího Santa Clause, nebo sedícího na balkonech - prosím, je to jejich zvyk, ale že ho přejímají i někteří ruští občané? Zřejmě jim připomíná jejich Dědu Mráze/.

Betlémy jsou zde velmi krásné, nedaleko nás je Muzeum betlémů, snad si tam letos zajedu. Španělé houfně navštěvují kostely, půlnoční mše je základem štědrovečerní noci. Školní prázdniny začínají 22.prosince a tentýž den se vyhlašují výsledky velké národní loterie EL GORDO /snad největší loterie ve světě/, kdy vyhrávají tisíce výherců - losy se prodávají už dlouho před Vánocemi/. LA NOCHEBUENA  /DOBRÁ NOC/  - se slaví v kruhu rodinném a to u prarodičů, kdy se střídavě sejdou členové širší rodiny jeden rok u prarodičů ženy a příštím rokem u prarodičů muže. Všichni zúčastnění pomáhají s přípravou večeře, která začíná obvykle kolem 22.hod. a skládá se z několika chodů. V jednotlivých regionech se podávají různé pokrmy, může to být krůta, kachna, jehněčí, treska, mořské plody či jiné druhy masa a ryb. Ze sladkostí jsou velmi oblíbené marcipánové figurky, sádlové cukroví, sušené ovoce a sladkosti z mandlového nugátu. Jako nápoj se podává CAVA, což je obdoba francouzského šampaňského. A pochopitelně nesmí chybět různé druhy ovoce.

vánoce ve ŠpanělskuV tuto noc děti dostávají pouze sladkosti a drobnosti, které jim - podobně jako ve Francii - přináší Papá Noel /Otec Vánoc/ - hlavní nadílka dárků se koná až na Tři krále. Večeře bývá prostřena kolem betlému s jesličkami, které jsou ale do půlnoci prázdné, až pak nejmladší člen rodiny uloží Ježíška do jesliček. Při čekání na Nový rok a příchod Tří králů si lidé dne 28.12. navzájem provádějí různé taškařice, vtípky a šprýmy nejen v rámci rodiny nebo přátel, ale i  kolemjdoucím či turistům. Je to tzv. Aprílová slavnost - Dia de los inocentes.  Na Silvestra se na všech náměstích shromažďují lidé a společně čekají na příchod Nového roku. V celé zemi je zvykem pojídání kuliček hroznového vína při odbíjení kostelních zvonů - vždy jedna kulička při každém zaznění zvonů, to aby příští rok přinesl štěstí a prosperitu.

Dne 5.1. - den před Třemi králi - připraví děti dřeváky či velké boty se slámou a mrkví pro koně Tří králů a rovněž před dům položí kousek pokrmu a trochu nápoje pro Tři krále, kteří jim pak do dřeváků či bot nadělí dárky. V některých obchodních domech  mohou děti Třem králům  zatelefonovat a sdělit svá přání. V tento den děti jedí ponejvíce sladké či slané preclíky ve tvaru královské koruny a radují se z dárečků. Mnohými městy a městečky prochází průvod s alegorickými vozy a Třemi králi na koních. Při mém krátkém pobytu na hlavní třídě jednoho nevelkého městečka prošel po setmění kolem dlouhý průvod, na voze seděli v dobových kostýmech Josef s Marií a Ježíškem v náručí /opravdovým živým miminkem/, vůz obklopovali Tři králové na vyšňořených koních /ten černý vzadu byl nejhezčí/. V průvodu pak kráčeli prostí občané, rovněž ve starodávných kostýmech a vedli ovce, kozy, oslíky - bylo to moc a moc hezké. Šestým lednem končí svátky vánoční, příštího dne se znovu otevírají školy, úřady, banky a začíná vše normálně fungovat. Protože všichni Španělé velmi rádi slaví, už se těší na další oslavy, které probíhají téměř každý měsíc buďto celonárodně nebo jen v jednotlivých regionech.


MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na webu čtenářky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ta fotka u článku je z velkého Betlému v parku v městě Torrevieja /druhý největší producent mořské soli na světě/. Máme tam i Muzeum betlémů, taky moc hezké ! Nenapadlo mne přiložit k článku odkaz na fotky, jen jsem nabídla redakci, ať si vyberou - proto, kdo má zájem, ať se pokochá - je to zvláště večer velmi působivé.

http://martab.zonerama.com/Album/224356

http://martab.zonerama.com/Album/224355
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé. ZASE JSEM O NĚCO CHYTŘEJŠÍ.
Obrázek uživatelky
profil
Za hezký článek. Opět něco víme o jiné zemi a jejich zvycích. Přeji Hezké Vánoce !
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, poučný.Smajlík
Přeju ti krásné Vánoce a hodně zdraví v roce 2015.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za hezký článek Smajlík Španělsko je úžasné Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles