Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoce na Vyšehradě

3. 12. 2011 | Vánoční slavnosti
Adventní období vybízí k návštěvám akcí spojených s Vánocemi a jednou z těch opravdu zajímavých je Vyšehradský advent. Dostanete se tam pohodlně ze stanice metra Vyšehrad a nemusíte se vracet stejnou cestou, ale naopak opět pohodlně z kopce dojdete až ke stanici metra Palackého náměstí či na nábřeží na tramvajovou zastávku, kde projíždí tramvaje do centra.

Nejen pro své romantické místo uprostřed Prahy s výhledem na Vltavu a Pražský hrad je Vyšehrad oblíbeným místem jak milenců, tak i širokého spektra obyvatel, kteří se kochají pohledem z vyšehradských hradeb.
Řada návštěvníků zavítá k rotundě sv. Martina, navštíví kostel sv. Petra a Pavla a mnozí si nenechají ujít ani zdejší Vyšehradský hřbitov a Slavín.

A právě při příležitosti začátku adventu se zpřístupnila nově zrekonstruovaná krypta pod Slavínem, kde odpočívají velikáni minulosti. Mezi nejznámější patří malíři Alfons Mucha a Vojtěch Hynais, pěvkyně Ema Destinnová, architekt Josef Gočár, vynálezce František Křižík, houslový virtuos Jan Kubelík, herci Zdeněk Štěpánek a Jaroslav Marvan.

Posledním pohřbeným zde byl v roce 1996 světoznámý dirigent Rafael Kubelík. Správce objektu, spolek Svatobor, zde nechává ještě jedno místo volné, které prozatím z piety není nikomu určeno. Motto krypty, kde se nachází 54 osobností, zní: Ač zemřeli - ještě žijí.

Slavínská krypta je otevřena zdarma o adventních pátcích, sobotách a nedělích. V pátek od 13 do 14 hodin, o víkendech od 12 do 16 hodin.
Vstupenky se vydávají vždy v aktuální den, kdy chcete kryptu navštívit. Vyzvednete si je v pokladně Starého purkrabství, ale o prvním adventním víkendu byl tak obrovský zájem, že se na mnohé nedostalo, ač přijeli třeba i ze vzdálených měst. Naštěstí Vyšehrad nabízí řadu dalších zajímavých míst a akcí, které stojí za to navštívit.

Během adventních dní je na Vyšehradě připravena řada hudebních vystoupení, která se nejčastěji odehrávají o víkendech, ale i o čtvrtcích a pátcích. Mezi účinkujícími je například Pavlína Filipovská, Jožka Šmukař,
Standa Hložek, Zuzana Stírská se sborem, Jiří Helekal, Heidi Janků a další.

Pro milovníky staročeských specialit je Vyšehradský advent jako stvořený. Je zde pro návštěvníky připraven speciální stan, kde se najíte v teple a pohodlí. Čeká vás jihočeská lepenice, krkonošský houbový Kuba, domácí zelňáky, pražská šunka od kosti, jablka v karamelu na jehle, domácí škvarky, jelita a jitrnice či klobásy, marinovaná krkovice, uzená plec
a nakonec jako sladká tečka tradiční jablečný závin se skořicovou omáčkou. Ale pro opravdové gurmány je dokonce připravena delikatesa, která byla tradiční v dobách první republiky - gratinovaní šneci.

A aby nebyl zaplněn jen žaludek, ale i duše si přišla na své, obohatí Vyšehradský advent i velké množství kulturních vystoupení. Sváteční slovo si nachystal Otakar Brousek, tanec předvedou Majoretky Fialka, dramatické pásmo chystá Základní umělecká škola v Praze 4, country tance předvede dívčí skupina Dixi a řada dalších účinkujících se podělí o své umění.

Na návštěvu Vyšehradu si vyhraďte několik hodin, abyste mohli v klidu vychutnávat rovněž atmosféru mnohých zákoutí a parků, které lákají k procházkám ve dvou.


Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
lákavé, hezky napsané pozvání...Smajlíkuvažuji, možná v sobotu pojedu...Děkuji za tip na výlet...
Obrázek uživatelky
profil
DĚKUJI.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letos jsme navštívili Vyšehrad a byli jsme okouzleni jak samotným Vyšehradem, tak jednečným pohledem na celou Prahu. Článek mně opět oživil vzpomínky. Díky!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles