Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční ozdoby

6. 12. 2012 | Zvyky a tradice

Vánoční ozdoby, dekorace a výzdoba jsou příjemným doplňkem vašeho domova pro vytvoření sváteční atmosféry. Návody na výzdobu jsou rozmanité, stejně jako použitý materiál. Vánoční ozdoby si můžete koupit hotové nebo si udělat své vlastní, záleží jen na vás a vaší fantazii.

Tradice zdobení stromečku vánočními ozdobami patří určitě k nejkrásnějším. Krásně ozdobit si můžeme živý stromeček doma, na balkóně nebo zahradě. Stejně tak jako umělý. Oblíbené je také vánoční aranžmá z chvojí, které dáváme do vázy nebo ozdobné nádoby. Větvičkami z jehličnanů můžeme ozdobit interiér bytu. Výjimkou nejsou také živé nebo umělé girlandy, kterými můžete obtočit prakticky cokoliv. Zdobení vánočními ozdobami je v každé domácnosti jiné. Vánoční ozdoby mohou být různé. Při zdobení můžeme použít tradiční ozdoby, nebo můžeme vyzkoušet něco nového, neokoukaného. Výběr dekorací na vánoční stromeček je na trhu velký, od krásných skleněných ozdob různých velikostí a tvarů až po ozdoby plastové, keramické, slaměné z vizovického pečiva aj. Vaše Vánoce můžou být jednobarevné, zlatavé, stříbrné, modré, červené nebo hýřící všemi barvami. Záleží na vkusu každého z Vás.

Vánoční ozdobyKlasické skleněné ozdoby

Jsou u nás velice oblíbené. Určitě si pamatujete, jaké kouzlo pro Vás měly Vánoce, když jste byli malí. Nemalou zásluhu na tom měl i stromeček, který se třpytil nádhernými skleněnými baňkami různých tvarů a velikostí. Skleněné ozdoby můžeme použít jak na stromeček, tak na aranžování různých vánočních dekorací.

Vánoční ozdoby z přírodnin

Pěkně voňavý stromeček  si můžeme připravit také z přírodních plodů - jako jsou například jablka, sušené plátky pomeranče, citrónu, oříšků a šišek, které pověsíte  na stužkách na větvičky. Ozdoby z ořechové skořápky se při vylupování opatrně rozdělí na dvě půlky a ty se znovu slepí lepidlem. Mezi skořápky se vlepí nit, za kterou se ořechy pověsí. Balí se do ozdobného staniolu a zlatí bronzem nebo stříbřenkou. Zlacené ořechy byly jedněmi z prvních vánočních ozdob, které přetrvávají dodnes.  Na stromečku vypadají pěkně také burské nebo lískové oříšky.

Vánoční ozdoby ze šišek

Pěknou inspirací, které se používá dodnes, jsou vánoční ozdoby ze šišek. Dříve se na stromeček pomocí stuhy zavěšovaly šišky borovice lesní, které měly bronzovou, stříbrnou nebo zlatou barvu. Šišky se také mohou nastříkat dekoračním sněhem a zavěsit na barevné stužce. Z kousku polystyrenu si můžeme vyrobit různé vánoční ozdůbky, které polepíme šupinkami ze šišek. Doma si můžete vyrobit malé papírové chaloupky, jejichž střechy polepíte velkými šiškovými šupinami, stejně jako zvonečky, vyrobené z papírových kornoutů.

Dáváte-li přednost tradičním zvykům, které přetrvávají od minulého století, ozdobte si stromeček perníčky, které si doma sami upečte. Z perníkového těsta vytvoříte krásné voňavé ozdůbky, které provoní celý byteček. Perníčky jsou krásnou voňavou ozdobou samostatně nebo v kombinaci s dalšími ozdobami.

Jedním z prvních materiálů pro výrobu vánočních ozdob byl papír. Zhotovovaly se z něj různé dekorace, které mohly vytvářet i děti. K výrobě papírových ozdob můžeme použít různé druhy krepových papírů a barevných staniolů. Z barevných papírů si mohou děti udělat vánoční řetěz, kterým ozdobí stromeček, papírové košíčky nebo jiné vánoční ozdoby. Z přírodních materiálů se i dnes vyrábějí krásné vánoční ozdoby, které dodají vašemu stromečku to pravé kouzlo. Stále jsou oblíbené dřevěné a slaměné ozdoby, které můžeme použít na vánoční aranžmá.

Ozdůbky pro všechny tvořivé

Díky různým technikám si doma můžeme sami vyrobit různé vánoční dekorace. K výrobě vánočních ozdob můžeme použít kousky textilií nebo krajky. Z textilií může vytvořit vánoční koule, které prošijeme barevnými stuhami, korálky, nebo ozdobným kovovým drátkem. Krásné jsou také vyšívané vánoční ozdoby, které můžeme doladit krajkou, například andělíčka. Oblíbené jsou také háčkované nebo pletené vánoční ozdoby, zvonečky, hvězdičky a zvířátka. Své kouzlo mají také ozdoby z korálků, které navlékneme na drátek nebo drátěnou kostru. Zajímavé vánoční ozdoby si můžete připravit také ze sádry. K výrobě použijeme originál formičky na sádru. Dále potřebujete na výrobu provázek nebo stužku a akrylové barvy.

Vánoční ozdoby ze slaného těsta patří také k velice oblíbeným. Pomocí tvořítek, nebo vlastní fantazie vytvoříte vánoční ozdůbky, které pěkně oživí stromeček nebo vánoční výzdobu.


Už brzy nastane ten kouzelný okamžik, kdy se uprostřed  vánoční tmy rozzáří stromeček  se  zlatými světýlky a třpytivými ozdůbkami. V tomto okamžiku všechen shon pomine, a začnou nejkrásnější dny v roce - Vánoce. Krásné svátky Vám přeje Marta.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vánoční ozdoby:

Vánoční ozdoby
Vánoční ozdoby
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek
Obrázek uživatelky
profil
Milé a hezké ozdůbky zkrásní vánoční stromek.
Obrázek uživatelky
profil
Vánoční stromeček je vždycky tak krásný, jaký si jej uděláte, ten nej... bude pro vás vždycky ten váš! Je úplně jedno, čím si jej vyzdobíte, a vaše fantazie stejně nezná hranice! Smajlík Šťastné a veselé! SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to úžastný text je to moc milé a všichni se radujíSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles