Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční hvězda vytvoří pravou sváteční atmosféru

22. 12. 2010 | Praktické rady

Vánoce jsou ideálním obdobím pro výzdobu celého bytu nebo domu. Vánoční hvězda je krásnou ozdobou vánočního stolu. Stala se tradicí, stejně tak jako vánoční stromeček nebo cukroví, které k Vánocům neodmyslitelně patří.  V Evropě je vedle vánočního kaktusu klasickým symbolem Vánoc.

Tato krásná květina pochází z Mexika, kde na ni narazíte spíše v zahradách, kde dosahuje velikosti keře, u nás je poněkud menších rozměrů, koupíte ji v květináči nebo na kmínku.Ve velkých květináčích na kmínku tvoří tato subtropická rostlina atraktivní doplněk obytného prostoru, který si u nás získává velkou oblibu v době vánoční. Vánoční hvězda se prodává v různých zbarveních, např. bílé, lososové, žluté a nejrůznějších odstínů červené, které jsou nejoblíbenější. Můžete si zakoupit hvězdu  i ozdobenou třpytkami.

 

Jak vánoční hvězdu ošetřovat

Jedná se o odolnou rostlinu, která vyžaduje jen minimální péči. Pokud se o ni  budete starat, můžete ji použít jako atraktivní dekoraci ještě na Velikonoce.  Říká se, že přezimování vánoční hvězdy je obtížné. Není tomu tak,  pěstování zvládne prakticky každý.

Když budete rostlinu vybírat, zkontrolujte, zda žlutozelené květy mezi barevnými listy na vrcholku právě raší. Pokud většina z nich je odkvetlá nebo začíná opadávat, listy už dlouho nevydrží. Protože jsou citlivé na chlad, musí být pečlivě zabaleny, než je ponesete domů. Proto nikdy nekupujte vánoční hvězdu někde venku ve stánku.  S touto vánoční krasavicí zacházejte opatrně, mléčná tekutina vytékající z rostliny dráždí pokožku a také sliznici. I na listech může zanechat šťáva ošklivé skvrny.

Je ideálním společníkem do vytápěných pokojů

Hvězda má ráda teplo kolem 20°C. Musí mít místo dobře osvětlené, snáší mírné množství slunečních paprsků a je také citlivá na průvan. Kořeny by měly být vždy mírně vlhké. Rostlinu nepřelévejte, protože nemá ráda vodu na dně květináče.  V období kvetení nemusíte přihnojovat. Během kvetení prospěje občasné rosení.

Jak ji uchovat do příští sezóny

V případě, že ji chceme uchovat do příští sezóny zdravou a kvetoucí, musíme rostlinku přemístit do chladnější místnosti. V té době jí opadají listy, začneme zalévat jen 1x týdně. 

Když nám rostlina odkvete, rostlinku ostříháme, ponecháme jí čtyři výhonky a přesadíme ji.

Z ostříhaných výhonků můžeme vypěstovat nové květiny. Období klidu trvá do května. V létě rostlinku pravidelně přihnojujeme. V říjnu připravíme hvězdici na květenství. Každý den rostlinku ponecháme 10 hodin na světle a ostatní dobu ji přesuneme do tmavé místnosti nebo ji něčím zakryjeme.

 

Škůdci

Proti škůdcům není vánoční hvězda nějak choulostivá. Nejčastěji bývá napadená sviluškami, kterým se daří v suchém prostředí. Pokud jde o malé napadení sviluškami, stačí rostlinu osprchovat vodou. V horších případech použijeme chemický postřik jako u ostatních pokojových rostlin.

 

Aranžmá vánoční hvězdy

Hvězda ladí se všemi materiály, které jsou při tvorbě květinových vazeb používány, jako například nejrůznější přírodniny, papír, sláma, stužky, koření, vánoční či jiné ozdoby. S kusem fantazie dokážete snadno vytvořit krásné aranžmá. Třeba takový truhlík na okno do interiérů, adventní věnec nebo také svícen.  Můžete je aranžovat také  do košíčků a mističek. Kombinace vánoční hvězdy s různým materiálem je překrásná a vytváří pěknou vánoční atmosféru.

 

Marta - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pozor u domácích mazlíčků, tato rostlinka je jedovatá, nevěděli jsme to a kdysi nám otrávila kočku, od té doby si tuhle kytku nepořizujeme. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, nejspíš si ji příští rok koupím.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nemíváme, ale zato nám každoročně kvete kaktus.
Obrázek uživatelky
profil
vanocni hvezdu uz mame 14 dni a doufam ze dlouho vydrzi
Obrázek uživatelky
profil
vánoční hvězdu zatím nemám,ale dneska jdu po obchodech,tak si nějakou koupímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles