Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční hvězda je ozdobou českého adventu

7. 12. 2015 | Zvyky a tradice
Vánoční hvězda už od listopadu připomíná v obchodech blížící se advent. Právě listopad nebo začátek prosince může být ideálním časem k jejímu nákupu. Obliba této krásné rostliny rok od roku stoupá a pro většinu českých domácností je nepostradatelnou součástí Vánoc a období adventu.

Vánoční hvězda si Čechy získala nejen jako nádherná dekorace, ale i jako dárek spojený s adventem a vánočními svátky. Většina lidí zná klasickou variantu ponzécie s červenými listy. Pro ty, kteří hledají něco ještě svátečnějšího, přinášejí obchody letos pozlacenou variantu v květináči.

vánoční hvězda


Jak správně vybrat

vánoční hvězdu v obchodě?


V prvé řadě vybírejte květinu v obchodě se stálou teplotou. Vánoční hvězda je náchylná na změnu teplot. Dále doporučujeme květinu důkladně prohlédnout, zda není viditelně napadená nějakým škůdcem, chorobou, jestli má dostatek zeminy v květináči nebo není přelitá.

Nepodceňujte také transport květiny do vašich domovů. Je třeba ji zabalit do transportního sáčku a ideálně ještě zabalit do papíru.

Jak se o hvězdu starat, aby nám vydržela co nejdéle?

Po přenesení květiny z obchodu domů ji hned nezalévejte a nechte „ohřát“ na pokojovou teplotu, která jí také nejvíce vyhovuje. Zalévejte málo, odstátou vodou a nikdy jí nenechávejte vodu v misce. Vánoční hvězda nemá také ráda průvan a rozhodně byste ji neměli dávat přímo do blízkosti radiátoru. Ideální je udržovat v pokoji teplotu kolem 20 °C, méně než 16 °C vánoční hvězdě nesvědčí.

Je více druhů, nebo jen jeden?

Existují různé tvary této rostliny – ve tvaru pyramid, mini varianty, s jedním či více výhonky a velké dekorativní květiny. Na výběr je také více barevných variant – bílé, růžové, červené a také dvoubarevné či pozlacené

Co dělat s hvězdou po Vánocích?vánoční hvězda - pěstování

Vánoční hvězda po Vánocích většinou odkvete. Je dobré přemístit ji do chladnější místnosti a méně ji zalévat. Rostlinku doporučujeme seříznout na cca 10 cm výšky. Takto ošetřená vám vydrží až do jara, kdy začnou růst nové výhony s listy a nastane vhodná doba na její přesazení.

Pokud vám rostlina vydrží až do dalšího podzimu, začnou se u ní vytvářet květy. To je ale možné pouze za dlouhé periody tmy, proto je důležité udržet hvězdu 14 hodin v  nepřerušované tmě bez žárovek či jiného osvětlení. To zajistíme například zakrytím rostliny větší nádobou či neprůsvitnou krabicí. Od začátku dlouhé periody tmy kvete rostlina podle odrůdy za 7-9 týdnů.

Zdroj, foto: TESCO 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ať dělám, co dělám nikdy mi nevydržíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles