Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční bilance

12. 12. 2010 | Vaše příběhy

Snad každá rodina dodržuje vlastní vánoční tradice. Ráda bych provedla jakousi bilanci, jako prababka mám na ni oprávněný nárok. Stromeček býval vždy živý a voňavý, tatínek se snažil sehnat jedličku. V bytě ve studeném / jediném / rohovém pokoji bez ústředního topení dlouho vydržela. Tatínek jedličku zdobil červenými panenskými jablíčky, které zavěšoval na dlouhé nitě, taky vystříhával z hedvábného papíru krásné košíčky, do kterých se vkládaly fondánové bonbony.

Já jsem balila maminkou vyráběnou čokoládu do barevného staniolu / kolekce tehdy nebyly /.  Domácí čokoláda měla nezaměnitelnou chuť. Tvarovala se v maličkých formičkách a vylepšovala se kondenzovaným mlékem nebo oříšky.

I po odstrojení stromeček posloužil. Tatínek mu seřízl vršek, pečlivě odstranil kůru a vyrobil " švrdlák " , což byla kuchyňská kvedlačka s pěti "prstíky"  , vydržela mamince dlouho. Ještě donedávna jsem jednu památeční měla.
Jinak jsme s bratrem vyráběli barevné papírové řetězy z proužků slepených do kroužků. Naše rodina vlastnila spoustu vánočních skleněných ozdob.

Podobné dnes inzeráty shánějí sběratelé. Ty foukané z období první republiky měly tvar pejsků, ptáčků, kočiček, domečků, košíčků, perličkové, pak motýlků, vážek, letadýlek, hvězdiček a slziček. Velká povodeň v roce 1997 se nemilosrdně převalila i přes sklepy našeho paneláku, když jsme již dávno nebydleli s rodiči. Všechny opravdu vzácné ozdoby skončily pod vrstvou bahna a v rozmáčených papírových krabicích se změnily na drobné střepy.
Ještě pár slov k štědrovečernímu menu. Nebojte se, zmíním se pouze o rybě. O Vánocích jsme vždy mívali kapra.

Všeuměl tatínek taky rybařil, takže zakoupený kapr pro potěchu nás, dětí, strávil poslední hodinky svého života v koupelně ve vaně, pak byl odborně zabit, stažen z kůže a naporcován. Co se týká štědrovečerní polévky, tak mně tradice po smrti maminky velí, abych uvařila pro obě "děti " / 47 + 36 let / , pro nás i vnučku kotel pravé rybí polévky. I když brblám, že je pracná, k Vánocům patří. Manžel zase nakrájí nůši rohlíků na osmažení , jinak by polévka nechutnala. Dokud udržím vařečku, budu vařit polévku i nadále.

Všem chytroženám přeji šťastné a veselé Vánoce s vařečkou či bez !


Prababka - čtenářka 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také já vzpomínám často na Vánoce, když jsem byla malá. Hodně podobné to bylo i u nás, jen rybí polévku jsme nikdy nedělali a já ji také nedělám.
Vánoce bývaly kouzelnější. U nás chodil pastýř a troubil na trumpetu. Hned potom jsme zasedli ke stolu a já netrpělivě čekala na dárky. Dárky bývaly skromné. Dnes člověk neví, co nadělit, protože vnoučátka všechno mají.
Přeji hezké svátky!

+
Obrázek uživatelky
profil
Krásný příběh - štastné a veselé
Obrázek uživatelky
profil
naprosto jsi mě vrátila i do mých vzpomínek...přesně tak , i my jsme s maminkou balily čokoládu a kupovaný nugát do barevných staniolů, vyráběly se sestrou řetěz z barevných lepících papírů nebo z krepáku, pamatuju andělské vlasy nevím jestli se ještě dnes dostanou, tako jako ze skelné vaty,a tak jak u nás doma se po večeři zvonilo zvonečkem , tak jsme to i já dělával anašim dětem a děláme si to s manžele dodnes i když jsme už sami dva doma.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc