Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoce – svátky kuriózních úrazů

24. 12. 2015 | Praktické rady
Kost ze štědrovečerního kapra už zdaleka nepatří mezi nejčastější zdravotní problémy Vánoc. Mnohem častěji se objevují žlučníkové záchvaty, popáleniny nebo otřesy mozku. Nechybí ani zranění po pádu ze soba nebo lehký otřes mozku po zásahu špuntem od šampaňského. Neobvyklé vánoční úrazy eviduje asi každá pojišťovna.

Častěji než kapra dnes Češi na štědrovečerní tabuli předkládají řízky. Počet návštěv na pohotovosti kvůli zapíchnuté kapří kosti se tak stále snižuje. Větší hrozbou pro zdraví jsou jiné vánoční faktory – přejídání, alkohol a stres. „Statistiky úrazů při honění kapra ve vaně nejsou k dispozici, desítky kostí v krku jsou také mylnou představou. Nejčastější příčinou pro výjezdy v průběhu vánočních svátků jsou žlučníkové a žaludeční koliky z přejídání a konzumace tučných jídel. Setkáváme se také s otravou alkoholem, zraněními při následných pádech nebo podchlazením při spánku na lavičce v parku,“ popisuje Jiřina Ernestová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Značná část vánočních úrazů je naštěstí jen lehčího charakteru.

úrazy na vánoceŽeny padají z oken, muži ze stromů

Statistiky pojišťoven potvrzují, že Vánoce jsou v mnoha ohledech nejvíce rizikovým svátkem roku. Mnoho úrazů souvisí již s vánočními přípravami. V pojistných hlášeních se tak najde řada zajímavých příhod: Likvidátoři jsou už zvyklí na zlomeniny, které si ženy způsobí pádem při mytí a zdobení oken. Evidované je dokonce i vypadnutí z okna ven. Naštěstí v daném případě jen z menší výšky a tedy s lehkými následky. U mužů pak dominují úrazy při manipulaci s vánočním osvětlením a venkovními dekoracemi na domech nebo stromech. V evidenci je i zranění po pádu ze soba instalovaného na střechu rodinného domu.

Nebezpečné vánoční tradice

Samostatnou kapitolou jsou vánoční kuchyňské úrazy, především popáleniny a poranění způsobená nožem. Říznutí jsou každoroční problém, stejně jako popáleniny a opařeniny, se kterými se bohužel velmi často setkáváme i u dětí. Tyto nehody jsou obvykle způsobené stresem a spěchem během přípravy štědrovečerní večeře. Ovšem nebezpečné mohou být i některé vánoční tradice. Ve statistikách jsou i případy, kdy došlo k popáleninám během lití olova a dokonce i úraz při házení botou, která trefila nepozorného člena rodiny do hlavy a způsobila mu lehký otřes mozku. Lehký otřes mozku dokáže způsobit také nešťastný zásah špuntem ze šampaňského.

Bezpečnostní opatření a zvýšená pozornost

Mnoha rizikovým událostem je možné předejít, stačí nepodlehnout všudypřítomnému shonu, dodržovat běžná bezpečnostní opatření, a věnovat zvýšenou pozornost dětem a starším lidem, kteří jsou častou obětí vánočních nehod. A také myslet na to, že vánoční pochutiny i alkoholické nápoje je třeba konzumovat s mírou. Skončit v sanitce s žaludeční kolikou nebo otravou alkoholem rozhodně nespadá do kategorie příjemně strávených vánočních svátků. V podstatě totéž platí pro Silvestr, který je pro záchranáře tradičně nejvytíženější službou v roce.

Zdroj: MetLife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík pád ze soba instalovaného na střechu...tak to je nejvíc :D
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles