Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradiční vánoční ozdoby na stromeček

29. 11. 2011 | Historie
V posledních letech čím dál více roste trend tradičního zdobení vánočního stromečku. To představuje i významný nárůst ruční výroby ozdob, kterou se v ČR zabývají především malí domácí výrobci. Takové kousky jsou mnohem dražší než vánoční zboží ze supermarketů, ale jsou samozřejmě i originálnější, proto lidé rádi sáhnou hlouběji do kapsy. Víte, z čeho a jaké vánoční ozdoby zdobily vánoční stromečky v minulosti?

Papírový řetěz
Kromě sušeného ovoce se ozdoby na stromeček vyráběly ze všeho, co se dalo, například vánoční řetězy se vyráběly z pytlíků od mouky. Papírové sáčky se rozstříhaly a lepily se vytvořenou hmotou z trochy mouky a vody.

Tradiční vánoční ozdoby na stromečekBramborové ozdoby
Kromě řetězů z pytlíků od mouky se také vyráběly ozdoby bramborové. Brambory se různě rozkrájely a vyřezaly a daly se usušit na okraj kamen. Po vyschnutí se jimi provlékla nit a zavěsily se na vánoční stromeček. Řetěz se vyráběl z brambor nakrájených na kostky, jejichž středem procházela dírka. Takovéto ozdoby si ostatně spolu s dětmi můžete vyrobit i dnes. Tam, kde nejsou kamna, použijte topení. Uschlé brambory pak navíc můžete nabarvit a zalakovat.


Dřevěné ozdoby

Kdysi si s kudličkou hrál téměř každý kluk, a tak se stalo, že se na vánočním stromečku objevily i první dřevěné ozdoby. Byly to různě svázané větvičky, ale i šikovně vyřezané figurky. Později se tyto figurky začaly malovat. Na Valašsku se například počátky výroby vánočních ozdob datují po roce 1921, kdy zde vznikaly první firmy zabývající se výrobou ozdob ze dřeva. Dnes už se dřevené figurky na vánoční stromeček vyřezávají profesionálně. Přesto v obchodě s výtvarnými potřebami seženete i dřevěné ozdoby k dozdobení. Vyhrajete si s tím nejen vy, ale i vaše děti.

Vánoční ozdoby z ořechových skořápek
Vánoční řetězy z vlašských ořechů patří vysloveně k českým tradičním ozdobám stejně jako zavěšený oříšek. Lidé však dříve oříšky různě zdobili a byli z nich schopni vyrobit třeba lodičky, kytary a podobně. Ořechy můžeme pozlatit bronzem nebo postříbřit stříbřenkou. Ozdobami z ořechových skořápek prosluly u nás Klatovy.

Vánoční ozdoby z lískových oříšků
Tyto ozdoby byly ještě titěrnější než ozdoby vyrobené z ořechových skořápek, přesto však byly velice oblíbené. Zlacené burské oříšky vypadají pěkně na miniaturním vánočním stromečku.

Perníkové ozdoby
Tradice zdobení vánočního stromečku různě malovaným perníkem přetrvala až dodnes. Tento zvyk se tradoval v celém křesťanském světě. Z perníkového těsta se dá vyrobit téměř všechno – od adventního kalendáře až po vánoční ozdoby na stůl i stromeček.

Voskové ozdoby
Voskové ozdoby se objevily až koncem 19. století, kdy se díky vývoji technologie výroby zpřístupnil vosk více lidem. Tradiční ozdoby se odlévaly z včelího vosku. Kromě odlévání se také ozdoby i z vosku vyřezávaly. Dnes si již můžete plát včelího vosku koupit, navíc může být i různě obarven. Pokud si koupíte i nějakou odlévací formu, kterých je na českém trhu již také celá řada, můžete si spolu s dětmi vyrobit originální vánoční ozdoby, které mohou být i pěkným vánočním dárkem. Včelí vosk vám pěkně provoní byt.

Šiška jako vánoční ozdoba
Další velice oblíbenou ozdobou byla a i dnes je šiška. Šišky se věšely na Tradiční vánoční ozdoby na stromečekvánoční stromeček tak, jak byly, nebo se také přizdobovaly plátky stříbra, zlata, alobalem, barvily se a podobně. Nejvíce se používaly šišky borovice lesní, které jsou nejdrobnější. Šupiny velkých šišek našly také využití, polepovaly se s nimi střechy doma vyrobených chaloupek, zvoniček nebo kapliček.

Háčkované vánoční ozdoby
Šikovné ruce krajkářek nebo těch, které uměly paličkovat, vyráběly krásné jemné vánoční ozdoby. Ty se pak namáčely v bramborovém škrobu, aby se zpevnily. Nejčastěji bývaly bílé a červené. Dnes se k nim lidé s oblibou vracejí.

Textilní vánoční ozdoby
Textilní vánoční ozdoby vznikaly ze zbytků látek, ze kterých se šily jednoduché tvary jako malá srdíčka, ptáčci, kolečka a podobně. Vnitřek textilních ozdob se plnil vatou nebo senem.

Vánoční ozdoby na stromeček z vizovického těsta
Ozdoby z vizovického těsta jsou tradiční pro jednu danou oblast na Moravě, protože jsou to však ozdoby nádherné, jejich výroba se rozšířila do celé České republiky. Tradice vizovického těsta sahá k přelomu 19. a 20. století. Originální receptura se předává z generace na generaci, stačí trocha zručnosti a fantazie.

Papírové vánoční ozdoby
Kdysi se na stromeček vázaly různé fáborky, na nit se navlékaly pásky papírků, které vytvářely ornamenty. Před více než sto lety začaly tiskárny tisknout obrázky, které se vystřihovaly, to si však mohly dovolit jen lépe situované rodiny. Papírové ozdoby se v současnosti opět vrací do módy. Jedná se obvykle o různé origami ozdoby, pak také jednoduché a levné ozdoby, které si můžete doma vytvořit společně s dětmi. Papírové vánoční ozdoby se používaly hojně především v Podkrkonoší.

Ozdoby z kukuřičného šustí
Tradiční venkovské vánoční zdobení se vyrábělo z kukuřičného šustí. Šikovné ruce z nich dokázaly vytvořit nádherné a roztodivné vánoční ozdoby, které se užívaly nejen ke zdobení vánočního stromečku, ale i domu či svátečního stolu. I dnes jsou tyto ozdoby velice oblíbené a ceněné.

Slaměné ozdoby
Slaměné vánoční ozdoby jsou dnes ke koupi za celkem vysokou cenu. Kdysi patřily k běžným ozdobám v každém venkovském stavení. Slaměné vánoční ozdoby jsou křehké, jemné a možná právě proto vyrážejí dech. Vánočnímu stromečku dokáží dát vznešený a přepychový nádech.

Drátěné vánoční ozdoby
Dráteník kromě spravování hrnců vyráběl i stylové a vkusné drátěné ozdoby, které dodávaly stromečku lesk a šmrnc. Dnes jsou tyto ozdoby opět ve velké oblibě a nutno říct, že jejich výroba je vskutku obdivuhodná.

Vánoční ozdoby z korálků
Korálkové ozdoby se vyráběly obvykle v oblastech, kde se vyráběly korálky. Tyto ozdoby krášlily vánoční stromečky v bohatších rodinách. Tak jako ostatní ozdoby, i ony v současnosti zažívají boom. Vyrábějí se nejčastěji z dlouhých tyčinek, ze kterých se vytvářejí hvězdičky, vločky nebo zvonečky. Andílci se vyrábějí zase z drobných perliček.


Zdroj: Kouzelné Vánoce.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taťka je řezbář, takže je mi dřevo a figurky z něj velmi blízké. A ta vůně.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to byl krásný stromečekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
s radostí jsem si článek přečetla.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík to jsou milé ozdůbky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles