Robinsonův ostrov - pravidla pro rok 2018Robinsonův ostrov - pravidla pro rok 2018 5 důvodů, proč nemůžete zhubnout5 důvodů, proč nemůžete zhubnout Jak vybírat sluneční brýleJak vybírat sluneční brýle Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 19.04. 2018
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Tradice pečení vánočního cukroví

9. 12. 2014 | Zvyky a tradice

Vánoce se blíží mílovými kroky a spolu s nimi nás čeká také řada různých zvyků s těmito svátky spojenými. Pomineme předvánoční úklid a nákupní šílenství, které už v našich domácnostech propuklo. Myslím zvyky, jakými jsou například chystání adventní a vánoční výzdoby, nákup vánočního stromečku (pokud tedy neoprášíme umělý), nákup nebo výroba vánočních přáníček a pohledů (v době internetu už bohužel stále méně častá záležitost). Velice rozšířeným zvykem v rodinách - naštěstí bez ohledu na dnešní moderní dobu - je pečení vánočního cukroví. Chcete vědět, jaká je jeho historie?

Pokud vás tahle otázka zajímá, možná právě teď a tady naleznete odpověď.

Tradice pečení vánočního cukrovíVánoční cukroví hospodyňky pečou prakticky všude na světě, liší se jen podle druhů, na kterých si kde pochutnáváme. Některá sází na několik ověřených receptů předávaných z generace na generaci, jiná se předhání s ostatními v počtu napečených druhů. Cukroví prostě k Vánocům neodmyslitelně patří a v rodinách, kde se z nějakého důvodu nepeče, přesto na stole nesmí chybět alespoň to kupované. Dnes jde spíše o samotné pochutnání, ale v minulosti tomu tak nebylo.

V rodinách tradici pečení klasického cukroví předcházela výroba různých figurek z ovoce (hlavně sušeného), se kterými si děti hrály a později je mohly sníst. Rodiny byly chudé a bílá mouka a cukr pro ně byly hodně vzácné. Sladilo se hlavně medem, řepného cukru bylo málo. Pečení cukroví bylo drahou záležitostí i pro majetnější rodiny, takže si na něm pochutnávala jen bohatá šlechta a měšťané. S dnešním cukrovím tedy to dřívější nemělo prakticky nic společného. Počátky klasického pečení cukroví u nás sahají teprve k začátku 19. století a jeho dnešní rozmanitost známe až od počátku 20. století.

Kořeny pečení cukroví sahají ale až do pohanské doby, k oslavám zimního slunovratu. Vánočnímu pečivu se v těch dobách přisuzovala neuvěřitelná moc: věřilo se, že má schopnost ochránit před temnými silami dům, jeho obyvatele i domácí zvířata. Připravovalo se různé obřadní pečivo a pokrmy. Z těsta se tvarovala kolečka, která měla symbolizovat slunce; pekly se například koláče, které se rozdávaly koledníkům. Také se vykrajovala zvířátka, která symbolizovala zvířata v chlévech. Věřilo se, že darovaná figurka zvířete přenese na obdarovaného jeho zvířecí sílu a vlastnosti. Cukroví se věšelo do světnic, do chlévů a na ovocné stromy v sadech - aby se domu drželo štěstí, zvířata aby prospívala a stromy aby hodně rodily. Pečení cukroví provázela řada pověr: mělo se péct jen z mouky vlastní výroby, aby byl hojný následující rok. Z těsta se slévala voda, která se pak přidávala kravám do krmení, aby příští rok hodně dojily. Hospodyňky si při zadělávání těsta otíraly ruce o stromy, aby i další rok dobře plodily. Více než sladkosti pekli naši předci na Vánoce chleba: pokud se ale připálil nebo při pečení praskl, znamenalo to neštěstí, vážnou nemoc nebo dokonce smrt. To samé platilo i u pečení vánočky. Pokud se vánoční pečení podařilo, znamenalo to rok pevného zdraví.

Prvním a nejrozšířenějším cukrovím byly medové perníčky, které se údajně pekly již ve 13. století. V mnoha rodinách se s oblibou pečou dodnes. Své jméno získaly podle pepře, který se spolu s dalšími druhy koření do nich přidával. Každá rodina měla svůj pečlivě střežený recept. A co se týká ostatních druhů cukroví, jsou to pochoutky, jejichž receptury se vyvíjejí a proměňují. Některé druhy patří mezi stálice: kromě perníčků jsou to většinou vanilkové rohlíčky, linecké nebo pracny (medvědí tlapky). Jednotlivé druhy pečeme postupně podle doby rozležení. Každopádně vždycky je budeme mít spojené s vůní Vánoc a s tradicí, která snad nikdy nevymizí...


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Poučila jsem se o historii.

Mám už napečeno.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles