Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toulky předvánočním Brnem

28. 12. 2014 | Vaše příběhy

Předvánoční a vánoční výlet do Brna? Docela dost komplikované město oproti Praze. Zde se dá nejlépe pohybovat snad pěšky a hlavně s mapou nebo autem s navigací, protože s tramvajemi nejsem kamarádka. Nicméně touha po dalším výletu a pořizování dalších hezkých fotografií byla silnější.

Mne samotnou by ani ve snu nenapadlo se sem vydat, ale viděla jsem fotky z města, akcí, vánočních výzdob a bylo rozhodnuto. V předvánočním čase je trochu problém výlet načasovat. Děti zatím nechodily do školy, já neměla práci, takže se muselo vyjet podle volna přítele. Nakonec se dva volné víkendy našly a tak jsme v roce 2009 absolvovali první dva výlety.

První byl na konci listopadu do letohrádku na výstavu a to díky vstupenkám, které jsem sehnala  a dodnes jsem za tuto výstavu ráda a ještě více za to, že se zde mohlo fotografovat. Na výstavě byl krásně prostřený stůl a na něm spoustu dobrot, perníčků, věnců a dekorací. K vidění byly i vyřezávané a papírové betlémy. Poté jsme se vydali na hrad. Jelikož jsme nevyužívali žádné prostředky hromadné dopravy, spoléhali jsme se na městské značení a mé popisky s podrobným popisem cesty. Při stoupání jsme se příjemně zahřáli a nebyla nám taková zima. Dole ve městě byla skvělá viditelnost, zde se objevovala mlha a byla čím dál hustší. Za dobré viditelnosti by mohl být hezký pohled na město. Jelikož se zde konala výstava zlata, zdrželi jsme se zde o něco déle a malý Honzík byl tak unavený, že po usednutí do křesla na odpočinek usnul. 

předvánoční BrnoAbych si výstavu mohla doprohlédnout i já, u malého jsme se s přítelem vystřídali. Z té krásy mi až oči přecházely. Když jsem se dost pokochala a malý se probudil, pokračovali jsme zpět do města. Menšími uličkami jsme se dostali až na hlavní náměstí se zatím zavřenými stánky. I když za 9 dní začínal advent s první zapalující se svíčkou, našla se tu místa, kde už výzdoba byla vidět. Když už jsme procházeli městem, byla jsem zvědavá na Starou radnici a slavného Brněnského draka, kterým je ve skutečnosti vycpaný krokodýl. Nebyla bych to já, kdybych si ani na výletě neodpustila nákup. Zahlédla jsem výprodej drobného oblečení a po chvíli jsem odcházela s igelitkou. Před odjezdem domů jsme ještě stihli navštívit v klášteře výstavu betlémů a adventních věnců.

Při druhém výletu do Brna o několik dní později jsme však přijeli o něco déle, než jsem předpokládala, a tak po krátké procházce jsme zamířili prvně na oběd a poté jsme na různá místa popojížděli autem, protože se nám tento způsob jevil jako nejlepší možný. Jelikož děti mají rády různé postavičky, zavítali jsme i za nimi. Kamkoliv jsem se podívala, viděla jsem sobíky. Nejvíc jich bylo u velkého vánočního stromu. Tam také jeden odpočíval na schodech. Dokonce jsme potkali i perníkovou chaloupku a u ohrádky stála připravená Ježíškova pošta. Také jsme se vyfotografovali se sobem v saních. Atmosféru adventu a blížících se Vánoc také naznačovaly různé vánoční ozdoby a hezky nazdobené stromečky. Strávili jsme zde spoustu času, děti dokola odbíhaly za soby a důkladně je zkoumaly. Poté jsme se přesunuli na další místa, kde se nám také líbila výzdoba ve tvaru svítících sněhových vloček, vánočních koulí a stromů. Dětem dokonce zamával i legrační maskot, kolem kterého jsme procházeli. Opět jsme došli ke krásnému jakoby zasněženému stromu a pod ním se nacházely dárky ve zlatém papíře. Největšímu potěšení se dostalo dětem po příchodu k vláčku s lokomotivou a dvěma vagónky. S dětmi objížděl pár koleček kolem zasněžené krajiny se zvířátky. Mezitím, co se děti vozily, šla jsem prozkoumat, jaká tu vlastně zvířátka jsou. Kromě roztomilých zajíčků a oveček tu na vše dohlížel i sněhulák. Nejmladšímu synovi byl teprve rok a půl a jeden zajíček se mu zalíbil natolik, že se s ním chtěl začít mazlit. Jelikož čas ubíhal nezadržitelným tempem, nezbývalo nic jiného, než se vydat na cestu domů. Děti byly spokojené, co vše za ten den viděly a spokojeně usnuly.

Hned v dalším roce jsme se do Brna na skok vydali znovu. Opět jsme navštívili sobíky a nově jsme našli i sněhově bílé medvídky. Na nich se mi líbila srst. Není to klasická plyšová, ale hodně jemná.

Na celý den jsme se ovšem vydali v roce 2013. Jako první jsme navštívili obří betlém z perníku a perníkové chaloupky. Dokonce i vánoční stromečky byly ozdobeny obřími perníčky ve tvaru srdcí, kaprů, prasátek a hvězdiček. Vloni jsme pak navštívili místo oblíbených sobíků obří plyšové lední medvídky, kteří měli na hlavě roztomilou čepičku, svetřík a kolem krku omotanou šálu. S jedním takovým jsem se i vyfotili v posteli, která pro tuto příležitost byla připravena. Vzhledem ke spoustu volného času jsme se vydali do města prozkoumávat stánky s vánoční tématikou. Nejblíže jsme měli Zelný trh, takové menší náměstíčko s kašnou Parnas, nejhodnotnější památku barokní plastiky ze 17. století. Kolem kašny se rozkládaly stánky se suvenýry, krásnými ozdobami. V prostorách Staré radnice mne lákala podívaná na betlémy, ale byla jsem v tu chvíli jediná, kdo měl o prohlídku zájem a dětem se venku v zimě čekat nechtělo, a tak po chvíli jsem místo musela opustit. Děti se totiž těšily na vláček se dvěma vagónky, který vozil děti na největším náměstí v Brně, kde se každoročně konají největší adventní slavnosti s trhy. Prvně jsme chtěli náměstí projít a pak je povozit vláčkem. Kluci však byli neodbytní a mně nezbývalo nic jiného, než zakoupit lístky hned a vystát frontu. Když vláček dokončil svou jízdu, teprve pak jsme mohli obcházet náměstí. Pár kroků nás dělilo od ohrazeného, obřího dřevěného betlému. U přání pro Ježíška jsem děti akorát vyfotografovala, žádné jsme s sebou totiž neměli. Když kousek od nás na pódiu začínaly tance, zároveň začínalo i slabě pršet. To byl také důvod, proč jsme tu dlouho nepobyli a sháněli se po nějakém přístřešku. Zatímco my jsme měli teplé bundy a čepice, děvčata tancovala v sukénkách a krátkém tričku. Když jsme odcházeli, říkali jsme si pro sebe, že musí být dost promrzlá. Pršelo víc a víc a tak nebylo k zbytí a vyrazili jsme k autu a vydali se na cestu domů.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Toulky předvánočním Brnem:

Toulky předvánočním Brnem
Toulky předvánočním Brnem
Toulky předvánočním Brnem
Toulky předvánočním Brnem
Toulky předvánočním Brnem
Toulky předvánočním Brnem
Toulky předvánočním Brnem
Toulky předvánočním Brnem
Toulky předvánočním Brnem
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !