Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy na zdravější vánoční cukroví

22. 12. 2014 | Vaření, recepty
Vánoční cukroví - Jednoduché, rychlé, zdravější...
 

Mrkvové rohlíčky -  40 kusů

Obsahují méně mouky, část mouky je nahrazena jemně mletými mandlemi a neobsahují v podstatě žádný přidaný cukr (každý kousek jen 0.5g cukru). Sladkost obstarává jemně nastrouhaná mrkev. Toto cukroví je díky nízkému množství sacharidů a nižšímu glykemickému indexu vhodné i pro diabetiky.

100 g mrkve nastrouhané najemno
100 g másla
150 g hladké mouky
20 g vanilkového cukru
100 g mandlové mouky
5 g citronové šťávy
1/4 lžičky skořice

Tipy na zdravější vánoční cukrovíPostup:
Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní šťávu. Dejte stranou 50 g mandlové mouky – na obalení. Na vál dejte hladkou mouku. Přidejte nakrájené máslo, vymačkanou mrkev, 50 g mandlové mouky, vanilkový cukr, skořici a citronovou šťávu.
Vypracujte pevné těsto a nechte 1 hodinu v chladu. Pak vytvořte rohlíčky, které obalte ve zbylé mandlové mouce. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 C po dobu 15 – 18 minut (měly by lehce zrůžovět).

1 kousek:
Energie (kJ)   195
Bílkoviny(g)    0.9
Tuky(g)            3
Sacharidy(g)    4

Mandlové rohlíčky – 20 kusů

Polovina množství mouky je tvořena moukou špaldovou. Ta nejenže dodá cukroví příjemnou oříškovou chuť, ale zvyšuje i množství bílkovin, vitaminů a vlákniny. Těsto obsahuje zcela nepatrné množství cukru, po upečení jsou rohlíčky v cukru obaleny, ale toto množství je menší než 1 g na kus.

60 g hladké mouky
60 g špaldové hladké mouky
100 g másla
65 g mandlové mouky
25 g cukru krystal
1 žloutek
1/2 prášku do pečiva

Na obalení:

10 g moučkového cukru
5 g vanilkového cukru

Postup:

Na vál dejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, cukr a mandlovou mouku. Vypracujte hladké těsto a dejte ho na 1 hodinu do chladu. Pak nechte těsto trochu ohřát a vytvarujte rohlíčky.
Dejte na plech vyložený papírem a pečte na 170 C po dobu 10-12 minut. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

1 kousek:
Energie (kJ)     351
Bílkoviny(g)    1.5
Tuky(g)            5.7
Sacharidy(g)    6.7

Ořechové řezy – 90 kusů

množství je na plech o velikosti 40 x 35 cm
Jejich hlavní výhodou je zvýšený obsah vlákniny díky přítomnosti drceného lněného semínka. Dalším zdrojem vlákniny je pak špaldová mouka. Ke slazení je použit hnědý cukr, ale v nižším množství.

220 g mletých vlašských ořechů
4 vejce
200 g másla
100 g špaldové mouky
100 g polohrubé mouky
200 g hnědého cukru
50 g drceného lněného semínka
1 prášek do pečiva
15 ml rumu
320 g rybízového džemu
170 g čokolády na vaření
30 g ztuženého tuku

Postup
Ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny (opravdu hodně). Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte mleté ořechy, lněné semínko, oba druhy mouky, rum, prášek do pečiva. Pořádně promíchejte. Na plech rozetřete asi 1/3 těsta a uhlaďte. Dejte na chvíli do mrazáku. Pak potřete povrch džemem a přidejte zbylé těsto. Rozetřete do hladka. Dejte péci na 160 C po dobu 30-40 minut (zkuste špejlí).
Nechte vychladnout.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s tukem a pořádně rozmíchejte. Nalijte na placku a nechte ztuhnout. Pak nakrájejte.
 
1 kousek:

Energie (kJ)   278
Bílkoviny(g)  1.3
Tuky(g)          4.5
Sacharidy(g)   5.2

Zdroj: Nutricare


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima recepty...něco snad i vyzkoušímeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle