Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoce a kapr

8. 10. 2008 | Svátky

Zajímavé je, že se o kaprech začíná hovořit vždy až před Vánoci, a přitom je tato ryba „poživatelná“ celoročně. Podobně tomu je i s ostatními sladkovodními rybami, a přitom je jejich nabídka docela obstojná.


O zdravotně nezávadné ryby z ČR je zájem i v cizině, vyvážejí se do řady zemí EU, z celkového množství vylovených asi 20 tisíc tun tržních ryb se jich vyveze okolo 9 tisíc tun. Přitom spotřeba ryb na hlavu u náčiní 5 kilo na hlavu na rok, ale z tohoto množství je sladkovodních jen jeden kilogram. V jídelníčku našich spotřebitelů maso zatím chybí. Z hlediska zdravé výživy, nebo lépe z pohledu na příznivé působení na lidský organismus, je právě rybí maso velmi prospěšné. lososJe tedy škoda, když se hovoří o kaprovi, zapomínat na jeho ostatní sladkovodní příbuzné.Letošní výlovy, které začaly, naznačují, což zajímá veřejnost, že bude ryb dostatek, jako každý rok. Je třeba ale také podotknout, že na způsob výlovu i z hlediska welfare a na zdravotní nezávadnost ryb dozírají orgány státního veterinárního dozoru.


Ryb je dost, vody je málo

V nejbližších dnech začínají výlovy kaprů na Vánoce. Nejdříve se začíná s malými rybníky, větší přijdou na řadu počátkem října a s koncem výlovů se počítá v půli listopadu.
Zdravotní stav ryb v rybnících je, zdá se, dobrý, a podle rybářů bude kaprů opět na předvánočním trhu dostatek. Kontrolu zdravotního stavu i zacházení s odlovenými rybami mají na starosti místně příslušné krajské veterinární správy. Podle zkušeností z minulých let zde neočekáváme problémy.Pro představu lze uvést, že se u nás ročně vyloví zhruba 20 000 tun tržních ryb.


V našem jídelníčku chybí rybí maso

Spotřeba ryb v ČR je ve srovnání s Evropou stále nízká. Zatímco průměrný Čech sníryby ročně zhruba 5,5 kilogramu ryb, průměr EU se dle údajů ministerstva zemědělství (MZe) pohybuje kolem 11 kilogramů na osobu. Přesto, že je ČR jednou z mála evropských zemí bez přístupu k moři a patří k předním evropským producentům sladkovodních ryb, převažují s roční spotřebou kolem čtyř kilogramů v domácí spotřebě jednoznačně mořské ryby.

Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené. Jejich prodej totiž není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.


Zdroj: SOS


Petrac
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je to tak, musím souhlasit.
Doma milujeme ryby, ale vážně to není jednoduché sehnat dobrou rybu či jsou velmi drahé a za malý kouset je to líto dát.

A rybí file, to je....
Z rybých prstů zbylo už jen nějaké rozemleté nepopsatelné něco, co se vážně nedá jíst...
Kapra tedy nemusíme, ale máme obchůdek odkud kupujeme dovežené mořské ryby. takže si radost děláme mnam Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s JanouOssend-ve městě se žádná čerstvá ryba sehnat nedá.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je pravdou, že ryb se u nás jí všeobecně málo, ale když se zamyslíme nad nabídkou na našem trhu - není to zrovna ideální. Např. na novoborsku není nabídka rybího masa nic moc. Pár mražených druhů filé, kapr opravdu jen o´vánocích a po něm - ale to lépe nekupovat - je to hnus. Obchody s čerstvými rybami jsou uzavřeny. Kdo nenakupuje ve větším městě s větší nabídkou čehokoliv, nemá šanci.
Z ryb se dá vytvořit hodně dobrých jídel, ale ...právě to ale - nejsou jen tak lehce ke koupi. A file, které se vám ihned rozpadne - to není zrovna ideální surovina.
Obrázek uživatelky
profil
půjčte mi na chvíli vašeho šikovného rybáře-nebo stačí jen jeho úlovkySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
milujeme manžel je rybář,tak ryby jedině dělá on a jakej umí rybí salátek a pečemáče mňam.V létě jezdíme do J.Čech a tam je stánek rybí speciality jsme tam denně a to při tom máme plnou penzi,ale vždy odpol zajedem na rybičku.Měli jsme tam i PIRAŇU,byla výborná,úhoř,uzený sumeček,candaát,štika pangasius ten nemá kosti výborný
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles