Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolik stojí Vánoce?

20. 12. 2014 | Finance
Vánoce jsou zde za dva měsíce a my pomalu začínáme s nakupování či alespoň šetřením, abychom si hezké svátky mohli dopřát.  

Jak utrácíme?

České domácnosti utrácí za dárky v průměru 5 500 Kč. Bohatého a drahého Ježíška, dražšího než deset tisíc měli pouze v 6 % domácností. Překvapením asi nebude, že ženy utrácejí za dárky více než muži. Podle průzkumu se letos chystáme nakupovat obdobně. Ženy sice plánují trochu šetřit, většinou ale přiznávají, že zůstane pouze u plánů.  Omezení výdajů na dárky plánuje zhruba třetina domácností.

Komu kupujeme dárky?

Nejčastěji nakupujeme dárky pro úzký kruh rodiny, většinou tak 5-6 lidí. Ženy jsou ale štědřejší a rády obdarovávají i přátele a kolegy z práce. Muži naopak kupují dárky pouze rodině.

Kolik stojí Vánoce?Vánoce nejsou levná záležitost

Nákupem dárků Vánoce nekončí. Celkové náklady za dárky, stromeček a jídlo se vyšplhají ve třetině domácností na 10 – 20 tisíc. Maximální cena, kterou jsme ochotni utratit je astronomických 40 000 Kč. Většina nákladů na Vánoce jde dle výzkumu z mužových příjmů.
Ceny dárků se pak odvíjí od počtu obdarovaných.

Ženy kupují více levnějších dárků, zato muži raději koupí jeden dražší. Specifickou skupinou jsou starší lidé, kteří kupují jeden velký dar pro celou rodinu. Průměrná cena českého dárku se pohybuje kolem  900 Kč. Většina z nás ale utratí za dárek maximálně dva tisíce.

Nejvyšší částky utrácíme za elektroniku, oděvy a šperky. Ženy na rozdíl od mužů nedávají k Vánocům jako dárek peníze, neboť je nepovažují za dárek.

Na Vánoce si půjčujeme neradi

V posledních letech bylo půjčování si na Vánoce velice populární. S narůstající zadlužeností domácností si však lidé uvědomují toto zatížení rodinného rozpočtu a letos si hodlá na svátky půjčit pouze 4 % domácností. Muži jsou v tomto obezřetnější než ženy, o půjčce uvažuje pouhé 1 % z nich.  Svátky nejčastěji financujeme z úspor nebo z posledních dvou platů. Což dokazuje i období, kdy vánoční dárky nakupujeme – největší boom je poslední tři měsíce před svátky, kdy nakupuje 65 % respondentů. Překvapením není ani to, že muži si nechávají na nákupy méně času. Týden před Štědrým dnem nakupuje pouze 5 % lidí a většinou se jedná jen o muže.

Co si přejeme

Nejčastěji si přejeme nemateriální dárky, které nejsou na prodej, jako jsou klid, pohoda, zdraví a často také zaměstnání. Tyto dárky bohužel naši příbuzní, ačkoli by jistě velmi chtěli, zařídit nemohou. Pod stromečkem tak nacházíme většinou oděvy a kosmetiku.  Mezi nejčastější dárky se řadí i potřeby do domácnosti, peníze, elektronika a různé předplacené služby, lístky do divadla nebo zájezdy.

Zdroj, foto: ERA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !