Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Provoněný dům i v zimě

14. 12. 2010 | Praktické rady

Voňavým obdobím bychom mohli nazvat celý prosinec. První čichové vjemy přichází spolu s mikulášskou nadílkou. Ostrá, temperamentní vůně mandarinek a pomerančů provoní celý dům hned po jejich oloupání. Svou troškou přispějí i sušené datle a fíky nebo rozlouskané vlašské ořechy.


Nejlepší přítelkyní dlouhých zimních večerů je sklenka svařeného vína s opojným hřebíčkem a výraznou skořicí. Pár dnů před Štědrým večerem prostoupí vaše pokoje svěží vůně jehličí a smůly. A když máte konečně dovoleno ochutnat cukroví, které už nemusíte krást ze spíže, paleta vůní se Vám zdá nekonečná...


Výběr stromku


stromecekPánové, kolikrát jste byli vysláni pro vánoční stromeček dvacátého čtvrtého prosince dopoledne a v tom spěchu jste vlastně ani netušili, co za druh jste přinesli domů? Vybíráte jen podle vzhledu nebo Vás zajímá, jak který stromek rychle opadává, jak voní a jak dlouho po Štědrém dnu Vám v obýváku vydrží? Dáváte snad přednost pohodlnosti a zdobíte stromek umělý? 


Aby stromeček nepadal…


Největší zábava o Vánocích? Vzpomínejte! Honit se kolem stromečku, tahat za ozdoby, pokoušet se dostat k nejvýše umístěnému cukroví a nejlépe schovanému dárku... Už víte, jak důležité je stromeček důkladně upevnit? Možností se nabízí hned několik. Na výběr máte z klasických stojanů, dřevěných nebo kovových, do kterých musíte kmínek většinou seříznout nebo sesekat a poté ze stran dotáhnout šrouby k jeho stabilizaci.


Takové stojánky jsou na pohled příjemné, ale nevejde se do nich mnoho vody. Pokud tedy chcete, aby Vám stromeček vydržel dlouho a budete ho poctivě každý den zalévat, vhodnější je pro Vás stojánek keramický nebo plastový v podobě většího květináče s nádržkou na vodu. Plastový Vám sice nemusí připadat příliš vkusný, za to je jako jediný opatřen pohodlnou pákou, která stromeček opravdu pevně sevře.


Kolem stojánku můžete také omotat látku s vánoční tématikou. Ať už tak nebo tak, před upevněním kmínku nezapomeňte stromek o několik centimetrů seříznout, aby lépe sál vodu. Zkrátka jako s řezanými květinami.


Tip odborníka:


Před samotným nakupováním stromečku změřte průměr vašeho stojanu. Vyvarujete se tak zbytečné práci při ořezávání širšího kmenu ve snaze dostat stromeček do stojanu s úzkým průměrem. Stromeček po zakoupení skladujte v chladnějších a temnějších místnostech. Jeho vystavení na balkón na přímé slunce je nejrychlejší cesta k jeho uschnutí,“ vysvětluje Jan Smékal.


Zdobení stromečku


stromecekPůvod vánočního stromečku je opět záležitost dávné historie, neboť uctívání stále zelených stromů ku příležitosti oslav zimního slunovratu byl zvyk již Germánů a Keltů na našem území. Zdobení jak ho známe dnes ale podle všeho pochází z německých měst, a to až ze 17. století.


Tradice českých ozdobených stromečků je tedy ještě mnohem mladší, navíc ji katolická církev dlouho považovala za zvyk pohanský a tudíž neakceptovatelný. Avšak stále zelené dřevo se pomalu ale jistě stávalo symbolem věčného života a dnes už jsou smrčky, borovice a jedle v našich obydlích samozřejmostí. Mít malý kousek přírody také doma je totiž zážitek, který je krásné zažít alespoň o Vánocích.


Chcete udělat dětem radost? Přenechte zdobení stromečku jim. Přesto, že se Vám zdá, jak je dnešní počítačová generace jiná a předčasně vyspělá, Vánoce nenechají chladnými ani ty největší dětské cyniky. Pokud se obáváte, že nakonec najdete stromek ověšený všemi ozdobami, které Vaše ratolesti našly v krabicích po třech generacích Vaší rodiny a stromeček vypadá jako pouťová atrakce, proveďte krátký předvýběr.


Důležitá kritéria jsou barvy a materiály, které byste se měli pokusit vkusně zkombinovat. K elektrickým svíčkám a řetězům se budou hodit skleněné ozdoby, zvláště nejrůznější lesklé koule, ale i ozdoby z plastu dnes dokáží sklo věrně imitovat. Ke slaměným ozdobám a girlandám nejlépe přidejte červené látkové mašle nebo vyřezávané dřevěné postavičky. Chcete být ještě tradičnější, máte rádi starou školu?


Není nic přirozenějšího a zároveň voňavějšího, než nasušené pomeranče, švestky, křížaly, kousky skořice, ozdobené perníčky a skořápky vlašských ořechů, kterými se zdobily stromky ještě v předminulém století. Vrcholek stromečku doplňte špičkou a slavnostní ráz ještě můžete podpořit řetězy nebo lesklými lametami.


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
že vystavení stromku na slunci letos nehrozí Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles