Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Předvánoční toulky Prahou

30. 12. 2014 | Vaše příběhy

Naše hlavní město má v předvánočním čase mnoho věcí, které mne lákají. Každý rok bych se sem mohla vracet, má to ovšem háček. Bydlím ve středu republiky a tak dopravit se tak daleko není vždy snadné. V prvé řadě mne lákají adventní trhy. Ne snad, že bych něco potřebovala koupit, ale spíš se jen tak podívat na stánky. Dále to jsou výstavy, třeba betlémů. Když vyšla cestovní kniha, hned byl výlet na světě, to, co bych dala za poštovné, z části vynahradí cestu. Nebo vymyslím jiný důvod, proč právě jet do tohoto města. Vždy pak jedeme celá rodina a tím se uzpůsobí i výběr míst pro děti. Navíc mi připadá orientace a pohyb městem daleko snadnější oproti Brnu.

V Praze nikdy nezapomeneme navštívit Václavské náměstí. Zde obejdeme stánky, vyfotíme se u stromu, kde se dokonce vloni děti fotily s krásnými bílými holuby. Za foto jsme majiteli přidali na jejich krmení. Už podruhé jsme se v jednom rohovém obchodním domě v přízemí zastavili u vlčí smečky se Santou.

Poté putujeme na Staroměstské náměstí k velkému stromu s betlémem. Ani jednou jsem se však nedočkala rozsvíceného stromu, protože odtud zpravidla následovala výstava v Betlémské kapli nebo výstava Merkuru a jiné.

prahaV kapli každý rok mají výstavu na jiné téma. Pokaždé jsem tu našla krásné perníčky, betlémy, svícny, loutky... Vloni zde měli pár pohádkových postaviček a různých hodin. Je tu k vidění opravdu spoustu zajímavostí a mají tu krásně teploučko. Děti se také několikrát proběhly v bludišti. Děti zajímal vláček s kolejištěm z Merkuru a nás dospělé ukázky staročeských řemesel.

Největším lákadlem pak je samotné metro. Musím však přiznat, že jízda v podzemí se líbí i mně a pak není nad to se nechat vyvézt jezdícími schody - eskalátory. Jednou jsme měli dost času na zkoumání a hledali jsme ty nejdelší eskalátory v celé Praze. Mezi zastávkami jsme při jízdě studovali mapu a nahlas si dávali tipy. Jeden pán nás asi s pobavením poslouchal, a když už jsme měli za sebou Můstek, o kterém jsem si myslela, že má takové schody, zmínila jsem se o Náměstí Míru. V tom nám neznámý dal za pravdu. Samozřejmě jsme tuto zastávku navštívili, projeli se eskalátory nahoru a dolů a pokračovali jsme do obchodního centra na Pankráci.

Zde je skoro ráj pro děti, tedy co se týče postaviček. Jezdíme sem od roku 2009 a vynechali jsme zatím pouze návštěvu v roce 2012. Do letoška tu bývali sněhuláci, vloni se k nim přidali zajíčci. A jak jsem si všimla fotek a následně na webových stránkách, letos zde mají soby (zřejmě ty samé, co mívali v brněnské Vaňkovce). Snad pokaždé se děti rozeběhnou do středu centra k největšímu ozdobenému vánočnímu stromu a kolem dokola jsou právě zábavné postavičky. Jednou při návštěvě v létě jsem šla náhodou kolem a spatřila tu fontánu, před Vánoci se ovšem zakryje a hezky nazdobí. Okolo nechybí nazdobené menší stromečky.  V uličkách jsou k vidění další postavičky při různých aktivitách.

Letos bych Prahu opět chtěla navštívit a možná se mi to podaří na 98 %. Jednak právě díky sobům, kde děti opět nechám vyfotografovat fotografem a jednak mi na   e-mail přišla nabídka na čerstvě vydanou cestovní knihu. Jelikož jsem si v minulosti už podobnou knížku objednávala, mám nyní výraznou slevu. Samozřejmě si takovou nabídku nechci nechat ujít. Měla bych pro sebe dárek pod stromeček, ale poukázky v ní bychom použili na rodinný výlet. Ani tentokrát bych nevynechala Václavské a Staroměstské náměstí. Možná místo Betlémské kaple, kde mají být i mimo jiné zvony, mám tip na betlémy.

Doufám, že k návštěvě Prahy naleznu vhodný termín a všichni si užijeme krásný den.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Předvánoční toulky Prahou:

Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
Předvánoční toulky Prahou
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !