Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční stromek může pomoci při léčbě artritidy

24. 12. 2009 | Praktické rady
Umělý vánoční stromeček je poslední dobou možná více populární, ale nyní se objevil poměrně zajímavý důvod, proč dát přednost stromečku živému. Vědci totiž identifikovali skupinu protizánětlivých sloučenin v kůře skotské borovice, která se jako vánoční stromek typicky využívá. O těchto sloučeninách se předpokládá, že by mohly být využity k léčbě artritidy a bolesti, jak napovídají také slibné výsledky předběžných buněčných studií.

Protizánětlivé složky byly nalezeny i v mnoha dalších rostlinách, ale toto je poprvé, co byly objeveny v borovicích používaných coby vánoční stromky. Jedná se o tzv. fenoly, tedy o skupinu vysoce aktivních chemických sloučenin, které jsou spojovány s prospěšnými účinky na naše zdraví.


Nová naděje pro nemocné?

Zmíněné předběžné studie prokázaly, že extrakty z kůry borovic mají silné protizánětlivé účinky, a proto by měly význam zejména pro pacienty s artritidou. Předpokládá se, že by se tyto protizánětlivé součásti využívaly jako doplňky stravy.


Borovice pomůže na srdci i kůži

Extrakty z kůry borovic se v lidovém lékařství využívají celosvětově při řadě obtíží od ran až po kašel, a to buď orálně, nebo lokálně na kůži. Některé starší studie popisují jejich příznivé účinky na vysoký krevní tlak, astma, srdeční choroby nebo i rakovinu kůže.


Skotská vítězí

Když vědci zkoumali několik rozdílných preparátů z kůry skotské borovice, podařilo se jim identifikovat na 28 sloučenin, které vykazovaly vysokou biologickou aktivitu. Následně je pak testovali proti myším zánětlivým buňkám, tzv. makrofágům, aby ověřili jejich schopnost produkovat oxid dusnatý a prostaglandin E2. To jsou látky, které napomáhají při vzniku zánětu například při zranění či nemoci, kdy jsou produkovány v nadměrném množství.

Výsledky pak vědci srovnávali s chemickou odpovědí zánětlivých buněk, které extraktům z kůry borovic vystaveny nebyly. Nejvyšší protizánětlivou aktivitu pak prokázaly nejvíce čištěné extrakty.

Jakkoli jsou výsledky nadějné, vědci varují, že neproběhlo potřebné testování, a to ani na zvířatech, ani na lidech. V tuto chvíli tak neexistuje záruka, že extrakty nebudou mít žádné vedlejší účinky. Na novější výsledky si budeme tedy muset asi ještě chvíli počkat.

 

Zdroj: Revmatické-nemoci.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
česká, tak mám smůlu Smajlík. Jinak jsem se dobře bavila - nakupte si skotské borovice, budete běhat jako srnky SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jestliže pomáhá při různých kašlích, je to jedině další dobrý objev.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles