Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dekorace a výzdoba bytu na Vánoce

13. 12. 2010 | Praktické rady

Adventní věnec je prvním nositelem sváteční nálady. Vychází ze starodávných tradic, které se postupem času proměňovaly. Málokdo ví, že kdysi symbolizoval kruh věčnosti a magické přírodní síly. Jindy zase sloužil jako nosič svíček, které svítily skřítkům na cestu.


Dnes se zapalují čtyři svíce při čekání na den, kdy se narodil Kristus. Věnec můžete mít ale zkrátka jen ze zvyku a pro potěchu. Dáváte přednost klasické červeno-zelené kombinaci nebo potřebujete věnec sladit s barvou jídelního servisu? Ať už na pověšení do oken či na dveře nebo se svíčkami na stůl, nabídka nejrůznějších věnců je dnes pestrá a stačí si jen vybrat.


Zdobíme okna


venecVýzdoba oken je další populární tradicí. Dalo by se říci, že už po Mikuláši většina oken svítí na cestu kolemjdoucím. Možná jste konzervativní a Vánoce slavíte především podle tradic a raději neokázale. Sáhněte tedy po dřevěných závěsných dekoracích nebo slaměných řetězech. Tradiční látkové ozdoby s červeno-bílým kostkovaným vzorem zase připomínají poklady, které jste mohli najít jen ve skříni u babičky.


K dostání jsou i dekorace z proutí nejrůznějších tvarů, které se výborně hodí do moderních designových interiérů. A pokud přece jenom toužíte po světle v okně, které posvítí bludičkám na cestu a snad také upoutá Ježíškovu pozornost, pořiďte si přírodní svícny ze dřeva, jejichž světlo je tlumené a nenásilné.


Pokud jste ale pořád v hloubi duše dítětem a oči se Vám rozzáří při pohledu na elektrické blikající svíčičky, nabídka je snad ještě větší. Je libo svítící řetězy, světelné pruty imitující padající sníh nebo dokonce úsporné LED osvětlení v podobě sněhové vločky nebo lyžaře do dětského pokoje? Ze zdobení okenních tabulí můžete udělat i úkol pro Vaše děti s pomocí vánočních fólií, barev na sklo nebo nalepovacího sněhu.


Vánoční hvězda


vlockaVánoční hvězda neboli Poinsettie se objevuje na svátečním stole právě v období Vánoc. Je to především díky její syté červené barvě, která spolu s tmavě zelenými listy tvoří typickou vánoční kombinaci. Zároveň také proto, že rostlina je nejkrásnější  právě v zimě, kdy je v plném květu. Na pohled nejlépe vynikne v červeném keramickém květináči, ale při výběru se neřiďte pouze estetikou!


Je důležité, aby barva listů a květu byla co nejsytější. Dále zkontrolujte, zda květina již neodkvétá - na Štědrý den by Vám snadno mohly zbýt jen zelené listy. Optimální je vybírat květinu s ještě nerozevřenými poupaty. Květináč postavte na světlé místo, hlína by neměla být ani moc suchá ani příliš vlhká, vánoční hvězdě prospěje i občasné orosení rozprašovačem.


Jak pečovat o vánoční hvězdu i po Vánocích?


Listy Poinsettie zůstávají červené třeba i dva měsíce, jakmile ale začne květina odkvétat, je zapotřebí ji seříznout na výšku asi 15 cm. Má ráda světlé umístění, ovšem bez přímého slunce. Ideální teplota po zastřižení až do května se u Poinsettie pohybuje maximálně do 15 stupňů – příliš blízko topení by mohla začít rychle ztrácet listy,“ vysvětluje Jan Smékal.


Až se objeví nové výhonky, uděláte nejlépe, když hvězdu přesadíte do nové zeminy. Umístit ji můžete znovu do vyšších teplot, později i ven. Rostlina vyžaduje mírnou zálivku a občasné přihnojení. Jen nevěste hlavu, pokud na Vánoce opět nevykvete - není to vůbec jednoduché!


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už se na výzdobu chystámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
výzdobu robím rada, inšpirujem sa
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc