Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chuť aneb co by byly Vánoce bez jídla

15. 12. 2010 | Praktické rady

Člověk má poslední dobou pocit, že Vánoce nejsou svátky radosti, ale strašák všudypřítomných diet. Návodů, jak udělat bramborový salát bez majonézy nebo usmažit kapra bez tuku, je všude požehnaně. Ale nejsou Vánoce především o chuťových pohárcích?


Nemusíte se za každou cenu přejíst, ale tradiční chutě ke Štědrému dni patří a žádná módní odlehčená varianta je nenahradí. Když už mluvíme o tradicích, víte, že zrovna smažený kapr se salátem se na našem území na Vánoce vůbec nepřipravoval?


Štědrovečerní večeře


cukroviK večeři se tradičně usedávalo teprve tehdy, až vyšla na obloze první hvězda. Poté, co se celá rodina shromáždila u stolu, hlava rodiny zahájila pohoštění rozlousknutím ořechu a rozkrojením jablka. Pokud byl ořech plesnivý, domácnost mohla očekávat nepříjemnosti. Ukázala-li se ale po rozkrojení jablíčka hvězda, hrozba byla zažehnána, protože ta zvěstuje dlouhý a spokojený život.


Následovaly tradiční chody, jako oplatky s česnekem, houbová polévka a staročeský černý kuba – tradiční český pokrm z krup s houbami. Právě ten byl totiž odnepaměti tím pravým svátečním jídlem. Rybu si mohly dovolit jen zámožnější rodiny a právě smažený kapr se rozšířil teprve velmi nedávno během 20. století.


Cukroví jako od babičky?


Srpek měsíce, hvězdy i samotné slunce se staly předlohou pro sladké pochoutky, které pekly naši předci před mnoha a mnoha lety na počest svých bohů. Není tajemstvím, že dnes budeme cukroví péct na počest svého žaludku! Jenže ve všem je nějaký háček. Přesto, že naše babičky budí dojem, že nemůže být nic jednoduššího a zábavnějšího, než napéct několik plechů denně, v mnohých ženách tento nedostižný vzor spíše probouzí obavy.


A když se u některé ze zkušených pekařek dožadujete toho “správného” receptu, odpovědí vám budiž nejasné “to musíš přiměřeně” nebo “od oka”. Vyzbrojeni radami se pustíte do díla. Vanilkové rohlíčky jsou každý jiný, na plechu neztuhnou, ale pečením se roztečou, a marmeláda ze supermarketu v lineckém cukroví má k té domácí rybízové nebo jahodové většinou daleko. Zde je pár rad, které by vám mohly pomoci. Možná nebudou stačit na cukroví jako od babičky - k tomu jsou totiž zapotřebí především zkušenosti. Je načase získávat ty svoje!


Tipy na pečení vánočního cukroví


vykrajovatka- Pečením nemusíte nikomu nic dokazovat. Dva druhy cukroví bohatě postačí!
- Naplánujte si pečení a nákup surovin. Když začnete péct po Mikuláši, cukroví by se mělo do Vánoc krásně rozležet a spojit v sobě všechny uložené chutě.
- Nejlepší vlastnosti těsta k správnému rozválení získáme jeho odležením do druhého dne v lednici.Lepení válečku na těsto se vyhnete tak, že ho před prací necháte hodinu v mrazáku.
- Důkladné prosívání mouky se Vám bohatě vrátí, cukroví bude nadýchané a kypré.
- Neusněte na vavřínech! I když máte pocit, že je všechna dřina za Vámi a cukroví stačí dát do trouby, právě zde přichází nejčastější chyba.
- Jemné a drobné pečivo se připálí, ani nebudete vědět jak.
- Pozor dávejte především na horkovzdušné trouby, u kterých je lepší ztlumit teplotu až o 20 stupňů oproti klasickým plynovým.
- Při pečení nic neurychlíte a tak nespěchejte ani se sundáváním cukroví z plechu, mohlo by se rozlámat. Raději chvíli počkejte, až trochu vychladne a zpevní.


Může nám s pečením pomoci technika? Použít můžete mnoho pomůcek, které vaše snažení ulehčí. Od kuchyňského robota nebo domácí pekárny, které mají přednastavené programy na vypracování těsta, po obyčejný, za to neocenitelný pečící papír, díky němuž nemusíte každý plech vymazávat vrstvou tuku. Vykrajovátek nejrůznějších tvarů je nepočítaně, ale objevují se i chytřejší pomocníci.


Například celý plech v podobě formy na sedm řad vanilkových rohlíčků. Jeho teflonový povrch dokáže dělat divy, nic se nepřichytí! Čokoládové nebo cukrové polevy na linecké a perníčky také nemusíte celí upatlaní vymačkávat z protrženého sáčku, pořiďte si stříkačku určenou přímo k tomuto účelu. Pečení je zkrátka pohodlnější, než kdy bývalo. Také Vám vrtá hlavou, jak to nejlepší cukroví na světě dělají naše babičky bez elektrické váhy, mixéru nebo kuchyňského mlýnku?


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak letos jsem měla dost času a k dnešnímu dni mám napečeno 23 druhů vánočního cukroví.Vnoučata se budou mít !!!!!!!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hlavně mít šikovné ručičky
Obrázek uživatelky
profil
se meze nekladou, ze........
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice