Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oslavy konce roku ve Španělsku

11. 01. 2015 | Vaše příběhy
Bratr se před několika lety rozhodl, že se Španělsko stane jeho druhým domovem, ale zároveň si nechtěl připustit, že se připraví o tradiční české Vánoce. A tak si nechal poslat vánoční cukroví i ozdoby na stromeček. Ten pak sháněl po Barceloně společně s kyselými okurkami do bramborového salátu.

Ani ten si nechtěl odpustit, kapra však nesehnal, ale našla se ryba chuťově podobná, a tak vytvořil docela tradiční českou večeři, na kterou pozval svého spolubydlícího. Ten ho na oplátku pozval na hostinu do rodiny na Tři krále. Bratr žasnul, kolik chodů se podávalo, a i když není milovník sladkého, zakousnul se i do naservírované části moučníku ve tvaru královské koruny, zdobené kandovaným ovocem. 
Kousnul a málem si vylomil zub, v jeho části byla totiž zapečena jakási zlatá mince, což netušil, že je to tradice. Stal se tedy králem hostiny a ve všem mu byla dávána přednost.

Pak se bratr oženil, a když se narodila malá Abril, vše se začalo točit kolem ní. Ve Španělsku se totiž obdarovávají hlavně děti, dospělí si dárky nedávají nebo jen drobnosti. Také stromeček není ve všech domácnostech samozřejmostí, ale naše česko-španělská rodina má český stromeček s krásnými ozdobami ze slámy a s perníčky a španělskou večeří o několika chodech, která se sestává hlavně z ryb a mořských plodů (babička obracela oči v sloup, když jí vyprávěl, jak si pochutnali na chobotnici),  a také tradiční cukrovinky turron, což je mandlový nugát v spoustě kombinací. Popíjí se cava, něco jako šampus, ale naši si s chutí dají i pivo.

oslavy ve ŠpanělskuNa český stromeček se teď chodili dívat i kamarádi naší Abrilky.
Co ale nesmí chybět v žádné domácnosti, to je betlém.  A nejen v domácnostech, i v ulicích Barcelony (a všude po celém Španělsku) jsou každoročně stavěné betlémy, nejen v tradičním, ale i v moderním pojetí. No mně se ty tradiční líbí víc, ale je to na posouzení všech návštěvníků Barcelony,  kterých není v tuto dobu málo.

A víte, kdo kromě tradičních postav svaté rodiny, Tří králů a pastýřů nesmí chybět v žádném betlému ve Španělsku? Caganer - postavička v rohu chléva, která s prominutím „kaká“. Brácha mi jednu takovou poslal, ale skončila v šuplíku. Ve Španělsku věří, že přináší štěstí a je bezpodmínečně nezbytná.

Vloni byla Abrilka ještě malá, ale letos si vánoční oslavy užili všichni, jak se patří. 
Nejprve se brácha rozhodnul, že u nich a ještě v jedné česko-španělské rodině bude chodit pravý český Mikuláš, a že si to taky sám ošéfuje. Dovolil sice, aby maminky daly dětem kostýmy - Abrilka byla kouzelný andílek a Daník roztomilý čertík, ale roli Mikuláše vzal na sebe. Pečlivě zamaskoval tvář vousy, nechyběla ani vysoká čepice, berla a dlouhý šat svatého muže. Vešel důstojně do pokoje a Daník konsternovaně strnul, možná by i v bázni poklekl a začal se modlit, kdyby ovšem Abrilka do kamaráda nestrčila a neinformovala všechny okolo, že obavy nejsou na místě, ten děda je přece převlečený tatínek, poznala to hned podle rukou a podle bot. Ale náladu to nikomu nezkazilo.
Brzy po Mikuláši dostala Abrilka Caga Tió - dřevěné polínko s namalovaným obličejem, o které se až do Vánoc musela starat. A starala se pečlivě, dokonce s ním chtěla i spát. Polínko se pak uložilo pod deku a na Štědrý den se pod dekou objevily dárky. Někdy je polínko duté a dítě dostane klacek, aby z polena dárky vymlátilo, ale bratr se ženou zvolili tu neagresivní podobu zvyku.

Na Štědrý večer (La Nochebuena) čekala Abrilku jedna povinnost, jako nejmladší z rodiny měla položit do jesliček figurku Ježíška. Ale naší Abril se zdálo, že je tento úkol málo akční, chvíli Ježíškem poskakovala po betlému a nakonec ho do kolébky postavila, přece chlapeček neprospí tak báječnou dobu jako jsou Vánoce.
Další oslava se konala na Silvestra, ale vlastně během celého vánočního času se setkávají přátele a mohutně se hoduje. O půlnoci na Silvestra se musí s každým úderem hodin sníst jedna kulička hroznového vína, aby bylo zajištěno štěstí po celý další rok. Není to vůbec snadné a poté, co jednou bráchovi uvízla slupka v krku a málem se udusil, neponechává nic náhodě, všech 12 kuliček hroznů si pečlivě oloupe, nevypadá to sice moc vzhledně, ale zdraví a štěstí hlavy rodiny je zachováno.

Oslavou Silvestra a příchodem Nového roku ještě nic nekončí, vše směřuje k vyvrcholení vánočního veselí - příchodem Tří králů. Ti připlouvají do Barcelony lodí, pak jsou speciálním vlakem dopraveni do centra a následuje obrovský průvod, na nádherně ozdobených vozech jedou nejen králové Melchor, Gaspar a Baltasar, ale i jejich velká družina, která z kádí a pytlů hází na všechny strany dětem barevné karamelky. Ty doslova prší a letos se této události, kterou po dlouhou dobu žije celá Barcelona, zúčastní poprvé i naše malá Abrilka. 
A i Tři králové obdarovávají děti.

Abrilka je skromná holčička, dostala už dárky od Ježíška, obdaroval ji i Caga Tió, a tak má ke Třem králům jen jedno přáníčko. Letos totiž poprvé viděla snad nejslavnější českou pohádku Tři oříšky pro Popelku. A tak by si přála bílého koně Juráška, takového, jako měla Popelka. Živého.
Snad jí Tři králové přání splní...

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Oslavy konce roku ve Španělsku:

Oslavy konce roku ve Španělsku
Oslavy konce roku ve Španělsku
Oslavy konce roku ve Španělsku
Oslavy konce roku ve Španělsku
Oslavy konce roku ve Španělsku
Oslavy konce roku ve Španělsku
Oslavy konce roku ve Španělsku
Oslavy konce roku ve Španělsku
Oslavy konce roku ve Španělsku
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článek o tom jak si lidé váží svých tradic ze své země. Slavnosti v Barceloně musí být krásné. Holčička je hezké děvčátko a máte z ní určitě radost.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsáno, hezky se to čte a Abrilka je moc šikovná holčička.....Smajlík
Marti, tobě to všechno věřín do poslení tečky....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mají pěkné zvyky a i celkově delší vánoční čas. Klidně bych se také hned stěhovala, mám Španělsko moc ráda.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné počtení i fotky. Smajlík A ten koník je ,doufám, už Abrilky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles