Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ohlédnutí za Vánocemi a uvítání nového zvonu

24. 12. 2013 | Vaše příběhy

V naší vesnici ve Třemblatech stála od nepaměti na návsi před Pácovou hospodou zvonička. Jak léta ubíhala, zvonička chátrala a jednoho dne místní občané rozhodli, že by se této místní památce mohl dát „nový kabát“. A začalo se tím nejdůležitějším -  chybějícím zvonem.

Říká se, že tento zvon byl odcizen za války nacisty, kteří z něj nechali lít kule. Nikdo již ale neví, kdy přesně a kam zvon zmizel. Proto se místní občané spolu s Osadním výborem Třemblat rozhodli uspořádat veřejnou sbírku na zvon nový. Kasička byla vystavena v prodejně potravin a místní občané, kterým záleží na vzhledu obce a na udržení památky, do ní postupně vybrali 3920,- Kč. To by ale bylo málo, protože cena na vyrobení nového zvonu byla 9400,- Kč. Díky finančnímu příspěvku Obecního úřadu Ondřejov se podařilo zvon doplatit. Navíc se ušetřilo dalších 8000,- Kč za montáž zvonu, čehož se zhostili třemblatští dobrovolní hasiči.

nový zvonSlavnostní zavěšení a rozvonění zvonu bylo uskutečněno  symbolicky před vánočními svátky dne 23. 12. 2011 za velké účasti místních občanů i hostů z okolních vesnic. Po slavnostním projevu členky osadního výboru paní Štolcové, pana starosty Macháčka, zástupce místních dobrovolných hasičů pana Povýšila a za zvuků vánočních koled byl zvon rozezvučen.

Při této slavnostní akci jsme si zazpívali koledy u betléma, který byl postaven na zvoničce, popíjeli čaj a svařené víno z kotlíků a k tomu zakusovali vynikající vánoční cukroví a štrúdl. Každý si mohl novým zvonem zazvonit a využili toho jak malí, tak i velcí. Děti měly možnost si s pomocí rodičů poslat rozsvícené balónky štěstí do ztemnělé oblohy, která se v tu chvíli rozzářila, obrazně řečeno, tisíci světýlky. Rozcházeli jsme se do svých domovů příjemně naladěni sváteční atmosférou nadcházejících vánočních svátků. 

Tuto předvánoční akci jsme zopakovali i v loňském roce s tím, že byla po vsi po lidech rozdána tvarovací hmota a každý si z ní vyrobil svou postavičku do betlému. V této tradici bychom chtěli pokračovat každoročně, protože je dobře, že si každý v tom svátečním shonu udělá v předvečer Štědrého dne čas na své blízké spoluobčany a prohodí spolu vlídné slovo spojené s vánoční atmosférou. 


Tucka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ohlédnutí za Vánocemi a uvítání nového zvonu:

Ohlédnutí za Vánocemi a uvítání nového zvonu
Ohlédnutí za Vánocemi a uvítání nového zvonu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Libi se mi napad s tou postavickou do betlemu. krasne vanoce do TremblatSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles