Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Novoroční předsevzetí a vytrvalost

31. 12. 2015 | Praktické rady

Zamýšlela jsem se jednou nad vlastnostmi mého kolegy a zkonstatovala jsem, že jeho asi jedním z důležitých povahových rysů bude vytrvalost. Uvedu povahovou vlastnost, kterou Vám Vaši přátelé možná doporučovali si osvojit, což dá ovšem safrahnátskou práci: je to vytrvalost. Především si rozeberte, v čem tato povahová vlastnost záleží, a jaké jsou příčiny, že nejste, milé čtenářky, mnohdy dost připravené. Nehledejte si výmluvy, které by Vás mohly a měly ve vašich očích  omluvit. Že Vás lidé a kolegové ve práci vyrušují, že nemáte vhodné prostředí a tak podobně. V takovém případě jsem si zvykla překážky odstranit, protože je to nutné. Taky jich lze prostě nedbat.

Při všech plánech změnit nebo si osvojit určité povahové vlastnosti, neboť pouhá předsevzetí, milé dámy, nestačí. To všecko známe každá zvlášť. Říkáte si: „Od Nového roku budu vytrvalá.“ Takové předsevzetí je, milé dámy, jak jistě víte, plané, neboť slova „budu vytrvalá“, jsou prázdnými frázemi. Je to totéž, jako byste na konci Nového roku samy sobě přísahaly třeba „naučím se anglicky“. Přitom při těch slovech více nestanovujete, kdy začnete, jestli budete chodit do kurzu, do soukromých hodin, anebo se budete učit jako samouk. Jestliže si něco naplánuji, musím také sama určit, jakými způsoby dospěji ke splnění svého cíle.

novoroční předsevzetíNeméně důležité je stanovit termín, do kterého můj úmysl proměním ve skutečnost. U většiny plánovaných úkolů, přiznejme si to, úkolů, které obsahují rozdělení úkolu na několik postupných etap a pak plnit jednu po druhé podle stanoveného harmonogramu.

Při cvičení vytrvalosti bude vhodné si pro každý den stanovit jeden úkol, který ten den musím za všech okolností splnit. Jestliže úkol přesahuje jeden den, lepší jej si rozdělit na menší etapy, dny. Není přece v našich silách si stanovit a splnit jej s odporem, aniž by nás opouštěly chvilky u televize, pletení, nákupy, apod. V tom případě bychom nepříznivě ovlivňovaly svoje cvičení ve vytrvalosti tím, že bychom se mohly odvolávat na nepředvídané příčiny „proč ne“. To by nám zabránilo splnit vytyčený denní úkol.

V tomto případě jsem pochopila od svého kolegy případ, jak se učit vytrvalosti: plán plnit krok za krokem, zvládat etapu za etapou a v daném termínu úkol skutečně splnit.

Ze všech rysů charakteru vytrvalých žen i mužů je vytrvalost zpravidla to nejnutnější pro uskutečnění Vašich přání a plánů. Bez vytrvalosti budete, milé kolegyně, hledat zřejmě s velkou úporností pro vytrvalost výmluvy. Také jsem to poznala, když jsem se rozhodla přestat kouřit a nepovedlo se mi to. Věčně si stěžovat, závidět proč to či ono jste neudělaly a nezvládly nebo nemohly atp. Na to jsem narazila tolikrát!

Ověřte si, jaký pocit uspokojení vám přinese, když po několik dní za sebou každý den naplníte naplánovanou práci. Můžu Vám říct, že to hřeje u srdce. Já jsem používala diář a zápisník, do kterého jsem si zapisovala úkoly pro každý den, a tedy i úkol nebo i úkoly pro cvičení vytrvalosti a zaznamenala jsem si zaškrtnutím jejich splnění. To je jedním příkladem z předpokladů Vašeho cvičení ve vytrvalosti. Onen úkol pro tréning vytrvalosti může být třebas každodenní ranní cvičení, nebo učení se cizímu jazyku, jak jsem poznamenala namátkou.

Užijete si proto svého pocitu vítězství ve vytrvalosti a budete se cítit volná a nezatížená předsudky.

Tak takhle jsem si to pro Vás připravila do článku, i když jsem sama nevydržela. Příště to půjde líp, ne?


Imogeen - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Předsevzetí si nedávám..vytrvalá nejsem..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles