Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebezpečí požáru o vánočních svátcích

24. 12. 2012 | Praktické rady

Pro mnohé z nás patří Vánoce k nejkrásnějším svátkům v roce. Každý rok se těšíme na okamžik, kdy konečně usedneme ke svátečnímu stolu a vychutnáme si tu pravou vánoční atmosféru. I v tomto čase plném radosti a pohody musíme být opatrní, neboť Vánoce mohou někdy skončit velmi tragicky. V době svátků se nám může přihodit spousta nepěkných věcí. My se dnes zaměříme na požáry a zábavnou pyrotechniku.

Adventní věnec

Svíčky na adventním věnci nenecháváme hořet v naší nepřítomnosti. Pokud se jedná o adventní věnec bez nehořlavé podložky, pak bychom svíčky neměli vůbec zapalovat a věnec používat jen jako dekoraci. Chvilka nepozornosti stačí k tomu, aby svíčky bez podložky začaly hořet a způsobily škody na zdraví a také na majetku. Stejně opatrní musíme být také se svíčkami užívanými k dekoračním účelům.

nebezpečí požáruSvíčky na stromek

Pokud používáte pravé svíčky na stromeček, riziko ohně je mnohem vyšší, než při požáru elektrického osvětlení. Proto nezapomínejte na určitá opatření. Svíčky umístěte na stromek v dostatečné vzdálenosti od různých ozdob. Jakmile opustíte místnost, svíčky sfoukněte. Když máte zapálené svíčky, hlídejte děti a domácí mazlíčky, aby stromek při svých hrách nerozhoupaly větve se svíčkami. Používáte-li svíčky elektrické, měli byste mít výrobek opatřený certifikátem, levné výrobky bez řádného osvědčení mohou způsobit požáry nebo popáleniny. Prskavky zapalujeme raději venku než v místnosti. Zapalujete-li v místnosti, hlídejte, aby jiskry nepadaly na koberec či jiné hořlavé materiály.

Zábavná pyrotechnika

Během vánočních svátků a hlavně při vítání Nového roku rádi používáme zábavnou pyrotechniku. Všechna pyrotechnika musí být označena třídou nebezpečnosti a musí obsahovat návod k použití a údaje o výrobci. Pyrotechniku nekupujeme na stáncích a tržištích, protože je může poškodit mráz a vlhkost, zásadně ji  kupujeme jen nepoškozenou. Doma ji skladujeme v suchu, odděleně od hořlavých a zápalných látek. V místnosti, kde jsou takové výrobky, se nesmí kouřit a manipulovat s otevřeným ohněm. Při používání zábavné pyrotechniky musíme dodržovat bezpečnostní předpisy. Pyrotechniku dělíme do čtyř skupin nebezpečnosti.
I. Skupina pyrotechniky je prodejná osobám od 15 let.
II. Skupina je prodejná pro osoby starší 18 let,  
III. Skupina - jedná se o pyrotechniku prodejnou pro osoby starší 21 let.
IV. Kategorie pyrotechniky je prodejná jen osobám s odbornou způsobilostí.

nebezpečí požáruBezpečnostní pravidla

Při používání zábavní pyrotechniky je třeba dodržovat mnohé bezpečnostní zásady. V oblasti odpalované pyrotechniky by se neměly pohybovat žádné osoby, především děti. Před použitím je nutné kontrolovat datum spotřeby a pyrotechniku nepoužívat v případě, že již toto datum uplynulo. Před použitím pyrotechniky si pečlivě přečtěte celý návod k použití.  Odpal nikdy neprovádíme v blízkosti hořlavých materiálů a vozidel. Pyrotechniku umisťujeme na pevnou vodorovnou plochu, nikdy neodpalujeme z ruky. Zápalnici nikdy nezapalujeme, pokud jsou v blízkosti lidé. Při jejím zapalování se na nad výrobek nenahýbejte. Zapalte zápalnici ze strany nataženou rukou. Bezpečná vzdálenost po odpálení je nejméně 5 m. Pokud pyrotechnika nesplní vaše požadavky, nikdy nezkoumejte, co za tím vězí. Při selhání pyrotechniky vyčkejte 15 minut, poté se doporučuje výrobek rozmočit ve vodě po dobu jednoho dne nebo jej zakopejte do země. Po skončení ohňostroje výrobek zalijte vodou, aby nedocházelo ke vznícení zbytků papírových těles.  

S pyrotechnikou zacházíme opatrně a nepodceňujeme ji. Při neopatrném zacházení může dojít k vážným zraněním a hmotným škodám. U lehkých popálenin je v první chvíli nutné postižené místo chladit. Po několika hodinách je ošetřit antiseptiky - desinfekcí. U těžších popálenin je nutné ihned vyhledat lékařskou pomoc, neboť může dojít k rozvoji šoku.


Příjemné prožití vánočních svátků, bez zbytečných nehod, Vám přeje                                                                                                                 

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ktorý by si mala prečítať hlavne mládež.
Ja osobne nemám pyrotechniku rada a keby som to mohla ovplyvniť zakázala by som jej predaj. Ono to chodia kupovať starší ako 15, 18, či 21 roční, ale často s tým manipulujú aj malé deti.
Voľakedy smeli ohňostroj robiť len vojaci a pyretechnici a myslím, že to celkom stačilo.
Dnes s tým "trieska" hocikto už mesiac pred Vianocami a ešte týždeň po Novom roku.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles