Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nastartujte svůj žaludek: Začněte sváteční oběd aperitivem

23. 12. 2015 | Praktické rady
Lákavě prostřený stůl, příjemná společnost a pohodová nálada jsou dobrými předpoklady pro to, abychom v poklidu strávili vše, co se objeví na vánoční tabuli. A stejně tak jako každá kniha má svůj úvod, i konzumace jídla by měla začít dobrým aperitivem. Tedy nevelkým množstvím chutného nápoje, který nám nejen zkrátí dobu čekání na první chod, ale pomůže navnadit náš žaludek na příchod pokrmu.

Výběr správného aperitivu samozřejmě vychází především z našich vlastních preferencí a chutí. Někdo si vždy dá tentýž, někdo má pokaždé chuť na něco jiného, někdo zase vychází z menu a snaží se vybrat takový, jenž bude nejvíce odpovídat následné skladbě pokrmů.

Mezi nejoblíbenější a asi i nejznámější aperitivy patří vermuty neboli aromatizovaná a kořeněná vína. Nejen ty ale dokážou připravit žaludek ke konzumaci jídel. Jako aperitiv totiž můžeme výborně použít také suché sekty či vína.

Jaký aperitiv zvolit a proč?

Druhů aperitivů je hned několik, ačkoliv představy lidí mohou být poněkud zkreslené. Pojďme se podívat na jednotlivé typy a přiblížit se tak správné volbě při nejbližší příležitosti.

začněte sváteční oběd aperitivem

1. Kořeněná vína jako klasika
Aromatizovaná a kořeněná vína povzbuzují chuť k jídlu díky použitým surovinám a speciálnímu vermutovému koření.

2. Suché sekty či vína
K lehčím pokrmům pochopitelně sedne i lehký aperitiv. Ideální variantou jsou sušší sekty nebo vína, s jejichž konzumací můžete pokračovat i během jídla.  

3. Bittery
Bylinami a kořením ochucovaná lihovina, tzv. bitter, je nápoj obsahující látky podporující trávení. Všechny bittery mají jedno společné – poznáte je podle hořké nebo jen nahořklé chuti. Víte, že než se staly součástí nápojové kultury, sloužily bittery především v lékařství jako prostředky pro zmírnění zažívacích potíží?

4. Aperitivní koktejly
Sklenička s jedním deci nápoje, v níž se v poklidu koupe zelená oliva, většinou znamená jediné: budete pít aperitivní koktejl, k jehož výrobě byla použita buď kombinace vermutu s ginem, nebo vodky a vermutu.

5. Posílená vína
Typickým zástupcem posíleného vína je portské víno, stejně jako třeba cherry. Alkohol v nich dosahuje až 20 %, jsou výrazně sladká a pocházejí z Pyrenejského poloostrova. Portská vína se ale podávají také jako digestiv, tedy na samotný závěr hodování.

6. Aperitivy pro silnější nátury
Kdo má raději ostřejší jídla, určitě si z aperitivů vybere i nápoj s větším grády. Kromě vína, piva a jiných se nabízejí i silnější likéry, jež jsou typickou součástí nápojových lístků většinou už řazených v sekci „Destiláty“. Pro jejich výrobu už je totiž kromě množství výtažků z bylinek, kořínků, bobulí, semen či květin používán líh.

7. Zeleninová nebo ovocná šťáva pro děti či abstinenty
Napadlo vás někdy servírovat místo alkoholického nápoje coby aperitivu třeba ovocnou či zeleninovou šťávu? Ne nadarmo se doporučují čerstvé šťávy z ovoce či zeleniny místo snídaně – mají totiž tu moc, že stejně jako typický aperitiv i ony probouzejí trávení a mají na něj celkově velmi pozitivní vliv. Děti zaručeně potěšíte moštem z čerstvých jablíček, vynikající je i kombinace mrkve a citrónu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda