Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše tradiční Vánoce

22. 12. 2013 | Vaše příběhy

Tradice jsou zavedené rituály, dané pro určitou oblast, kde také vznikly. Některé se postupem času a dnes také vlivem médií šíří i dál do světa. Jiné se bohužel vytrácejí. My sami si však z generace na generaci, a  hlavně za pomoci našich nejmenších neustále vytváříme rituály nové. Každý máme ty svoje, jedinečné. Předávejme je dál, nenechme je zaniknout, je v nich kus nás.

Tak my píšeme Ježíškovi, dopisy dáme za okno, Ježíšek nám pak jako poděkování nechá na okně nějakou drobnost - bonbon, sušenku... Nikdy nezapomínáme dát do vázy barborku,  pečlivě se o ni staráme, aby byla na Vánoce samý květ. Víme, že o své štěstí se musíme přičinit sami, přesto se z každého kvítku radujeme.

Vánoční pečení si užíváme společně. Dcera zadělá těsta, ráda se v nich matlá, syn už se třese na plnění formiček a vykrajování. Slepujeme pak vlastní domácí marmeládou. Těšíme se na vůni perníčků i na rozlomené rohlíčky a jiné „nepovedené“ kousky, které v rámci povinných ochutnávek vždy rádi likvidujeme. Do úklidu se rodinka sice tolik nehrne, což ani neočekávám, většinou totiž skuhrají, že se nemůžou hnout. Obvykle mívají po takovém pečení bolavá břicha, bohužel také jedna z tradic. Naštěstí to brzy a bez následků odezní. Od dalšího uzobávání to ale nikoho neodradí.

naše VánoceDárečky ukládám v průběhu celého roku do „tajné“ skříně, těsně před Vánoci je pak vytahuji a po večerech balím. Je dobré každý dárek ihned označit, aby nedošlo k záměně.  K této chybě u nás již 1x došlo. Obě děti měly dostat stavebnici, ale Ježíšek byl nepozorný, oba dárky tak rozbalil náš nejmenší, tehdy 5letý syn. Takže na jedné straně obrovská radost, na druhé zklamaná dcera a maminka překvapená asi nejvíc ze všech. Po chvíli vysvětlování se i druhý dárek dostal do správných rukou, a dnes se tomu rádi zasmějeme.

Nad dveře zavěšujeme zelené jmelí, a necháváme ho tak po celý rok, pak je vyměníme za nové. Z kostela si přinášíme Betlémské světlo a jdeme ho rozsvítit i svým blízkým na hřbitov. Doma se ho snažíme udržovat co nejdéle pomocí dlouho hořících svíček.

Po všech přípravách a nedočkavém čekání JE TO TADY!                  

Svátečně oblečeni usedneme k štědrovečerní večeři. Máme tradičně rybí polévku a bramborový salát s rybou, dcera má radši řízek kuřecí nebo vepřový. Pod talířem každý najde kapří šupinku, kterou pak celý rok nosí u sebe. Pro pevné zdraví rozkrajujeme jablíčko. Vím co znamená křížek a co hvězdička, ta ale bývá většinou pěticípá, zkuste si to sami. Dceři se ale objevila šesticípá. Řeknete si, co na tom, výjimky se stávají, stejně tak i my. Za rok se to ale opakovalo, krásná šesticípá hvězda, to už musí něco znamenat. Jsme zvědaví, jestli letos bude další, do třetice.

Zdobení stromečku mají na starost děti. Bydlíme v malém bytě, a není prakticky možné nechat to na Ježíškovi. Musíme mu pomoct, má i tak dost práce. Ježíšek nám pak stromeček rozsvítí a zazvoní zvonečkem, což je každým rokem těžší úkol, s přibývajícím věkem i chytrostí dětí.

Ještě než se děti vrhnou na dárky, zazpíváme Ježíškovi koledy. No a pak už si jen užívám tu dětskou radost, očička zářící víc než světýlka na stromku. Jsem šťastná, že je mám!

Přeji všem Chytrým ženám a jejich rodinám pohodové Vánoce.                      


LenAda - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Naše tradiční Vánoce:

Naše tradiční Vánoce
Naše tradiční Vánoce
Naše tradiční Vánoce
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
přeji hezké VánoceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké, mě připadá i samozřejmé,děláme to taky tak, i když jsou kluci velcí. Abychom je zabavili pouštěli jsme svíčky ve skořápkách. I když jsou velcí, je to jako dřív. Dělají špičky místo pečení a tajně něco přidávají pod stromek. Jinak se nezměnilo nic. A to je dobře.....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles