Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nakupujete vánoční dárky online? Přinášíme vám pět rad, na co si dát pozor!

18. 12. 2016 | Praktické rady
Šetří čas i peníze. Online nákupy jsou v posledních letech čí dál tím oblíbenější, což se projevuje i při vánočních nákupech. Podle aktuálního průzkumu se chystá alespoň některé dárky přes e-shop pořídit 74 % procent Čechů. Online lze totiž často nakoupit výhodněji než v kamenném obchodě. Díky různým porovnávačům cen můžete dokonce ušetřit i několik tisíc. Ale i nakupování na internetu má své stinné stránky v podobě nejrůznějších rizik. Víte, jak na online platby bezpečně?

1.    Důvěřuj, ale prověřuj! Heslo „nejnižší cena na trhu“ určitě přiláká nejednoho zákazníka, ale nejlevnější nemusí vždy znamenat nejlepší volbu. Než se rozhodnete pro nákup, ověřte si, jak byli s obchodníkem spokojeni jiní uživatelé. Zkontrolujte jeho stránky, zda obsahují reklamační řád a obchodní podmínky. Lidé často podceňují bezpečnostní rizika. Při výběru obchodníka je pro ně rozhodující pouze cena, navíc si o obchodníkovi dopředu nic nezjistí, proto se může snadno stát, že „naletí“ na podvodný e-shop, který je naláká na neobvykle nízké ceny.

Nakupujete vánoční dárky online? Přinášíme vám pět rad, na co si dát pozor!2.    Bez 3D Secure ani ránu!
Vybírejte jen ty obchodníky, kteří podporují 3D Secure zabezpečení. Jako kupující musíte totiž platbu vždy potvrdit SMS klíčem, který vám přijde na mobilní telefon. Navíc komunikace mezi platební bránou a obchodníkem probíhá šifrovaně, takže obchodník se nedostane k citlivým údajům o vaší kartě. Tím se v podstatě vylučuje možnost, že by kdokoliv údaje z karty jakkoli zneužil.

3.    Má vaše banka chargeback? Čtvrtina lidí má s nakupováním na internetu špatnou zkušenost. 44 % respondentů si v průzkumu postěžovalo na pozdní dodání zboží. Celých 42 % dotázaných už v minulosti zboží zakoupené v e-shopu reklamovalo. Jsou ale i případy, že vám zboží, které jste předem zaplatili kartou, nedorazí vůbec. Pokud se pak nedokážete s obchodníkem na vrácení peněz domluvit, může vám pomoci vaše banka. Tato služba se nazývá chargeback a jejím prostřednictvím lze v určitých případech žádat vrácení peněz na kartu. Klienti využívají této možnosti stále častěji, meziroční nárůst činí přibližně 50 %.

4.    Zapnout a vypnout. Jednoduchým a efektivním řešením, jak mít online platby pod kontrolou, je možnost si online platby zapnout či vypnout dle potřeby. Ve svém internetovém bankovnictví si můžete sami povolit možnost platby přes internet pouze ve chvíli, kdy potřebujete nákup zaplatit. Když už máte v e-shopu nakoupeno, můžete opět online platby na své kartě zakázat.

5.    Chraňte svůj počítač! Pokud chcete platit online skutečně bezpečně, měli byste dodržovat určitá pravidla. Základem je používat počítač, který máte plně pod kontrolou a kde je aktualizovaný software včetně antivirové ochrany. Klíčové je bedlivě chránit své citlivé údaje, a to nejen ty o platební kartě.

Zdroj, foto: ČSOB a Era


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !