Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maminčino vánoční cukroví bez maminky

17. 12. 2010 | Vaše příběhy

       Když jsem se vdala a po letech strávených u mých rodičů jsme se s manželem a čtyřletou dcerkou odstěhovali do vlastního bytu, přinesla jsem si věnem do nové domácnosti i sešit s maminčinými kuchařskými recepty. Samozřejmě obsahoval i ty na vánoční cukroví. Jakmile nastal vánoční čas, pustila jsem se  do pečení podle nich. Dodnes členové rodiny milují klasiku, linecké slepované marmeládou a vanilkové rohlíčky.

Jak to, že mamince se linecké těsto nikdy tak odporně nelepilo na vál, neroztékalo se? Jak dosáhla toho, že vykrojené tvary byly stejně silné a po upečení nebyly polosyrové nebo skoro černé jako uhlí?
          Postupně jsem od kolegyň v práci shromáždila sbírku asi čtrnácti těch nejzaručenějších a nejzázračnějších receptů na linecké těsto, ale přes veškerou snahu se v časech vánočních neodehrávala  v mé kuchyni žádná idyla. Naopak. Pouhé sdělení, že se chystám péct linecké, stačilo k tomu, aby se z mravnostních důvodů mí nejbližší, manžel a již dvě děti, odebrali na povinnou vycházku.

Z úst mě - coby maminky - se totiž často místo předpokládaných koled řinula slova zcela nepatřičná. Nehodila se vůbec k rozjímání.

Čas uběhl jako voda. Oba rodiče mně už zemřeli. O Vánocích zase peču linecké. Maminko, kdybys věděla, jak hluboko jsem klesla! Již asi pět let  k u p u j i  hotové linecké těsto a to zpracuji jako obvykle. Ale nikdy jsem se nesnížila k tomu, abych koupila hotové vánoční perníčky. Nezdobím je, ale všichni je máme moc rádi. Recept na perníčky má docela zajímavou historii.

Také byl, jak jinak, původně maminčin. Pochází z malého reklamního sešitku vydaného výrobcem prášků do pečiva asi v 30. letech 20. století. Recepty byly tzv. úsporné a operovalo se tam s nám neznámými pojmy - umělý med, umělý tuk apod. Aby maminka získala žitnou chlebovou mouku, která dodávala jejím perníčkům specifickou chuť, chodila před Vánocemi do jedné pekárny, kde jí ochotně vyměňovali chlebovou za přinesenou hladkou mouku. Teď žitnou mouku koupíte běžně.

Sešit s recepty po mamince má těch vánočních hodně, hodně jich i pekla, ale mně se úspěšně daří každoročně počet druhů redukovat. Kdepak čtrnáct, čtyři či pět druhů se mně zdají tak akorát! A kolik pečete letos vy? Žádné? Asi vás brzy budu následovat, promiň, maminko.  

 

prababka - čtenářka 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !