Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krajánek

21. 12. 2013 | Vaše příběhy
Do Vánoc zbývá už jen několik dní. Venku se už setmělo a zase začal hustě padat sníh. V hájence na samotě dnes není veselo.

Ráno sem honem přispěchala bába, aby pomohla hospodyni přivést na svět druhé dítě. Chlapeček se přihlásil předčasně, porod byl komplikovaný. Dítě zdá se být v pořádku, ale mladá žena leží vyčerpaná v horečkách.

Hajný se starostlivě dívá do tmy za oknem, venku stále padají těžké vločky, ráno se sem nedostane z vesnice ani bába, natož doktor z města. I kdyby ráno cestu prošlapal, zase brzo zapadne.
V koutě světnice si hraje prvorozená Helenka. Nesměle pokukuje po vrnícím miminku, bratříček ještě ani nemá jméno. Helenka ví, že je maminka nemocná, obvykle se točí kolem plotny a zpívá si. Teď je tu ticho, jen v kamnech praská oheň. Tatínek ohřívá polévku a nutí maminku, aby snědla aspoň pár lžiček.
Venku na zápraží někdo zadupal, aby oklepal sníh z bot a zároveň se ozve zaklepání na dveře. Hajný jde do síně a zve dál nečekaného hosta. „Hospodáři, nechal byste mě tu přenocovat? Venku se čerti žení,“ žádá asi padesátiletý vysoký muž s jasně modrýma očima a stříbrně prokvetlým plnovousem. 
krajánek„I jen pojďte dál, krajánku, v přístěnku je místa dost. Tam můžete přenocovat a vezměte si s námi trochu horké polévky. Jen musíme mluvit tiše, žena právě usnula, ráno porodila, ale má pořád horkost. Ráno musím vyšlapat cestu do města, snad se mi podaří zastihnout doktora,“ svěřuje se hajný. 
Helenka si hraje s panenkou, co jí tatínek přinesl k Mikuláši z jarmarku a pozoruje neznámého hosta. Je nějaký jiný, než ostatní krajánci, kteří se často u nich na samotě na svých cestách zastavují. Ti většinou bez vyzvání vypravují, co zažili na svých toulkách a co je ve světě nového. Tenhle mlčí, hřeje si ruce o misku polévky. Vypadá důstojně a vážně, i jeho oblečení je pěkné, žádné ošuntělé kalhoty a odřený kabát.
Helenka by ráda poslouchala, ale netroufá si vandrovního oslovit. 
„A odkud jste k nám přišel?“ konečně prolomí mlčení hajný. „Toulal jsem se po celém světě, abych nakonec poznal, že mám domov tady. Jestli dovolíte, hospodáři, rád bych už zalehl. Ráno chci vyrazit ještě za tmy, nebudu vás budit, rozloučím se teda už nyní,“ promluvil host zdvořile. 
Pak se podíval na Helenku, usmál se a pohladil ji po blonďaté hlavičce. 
„Ty se nic neboj, děvčátko, maminka se ti jistě uzdraví.“ Pak sáhl do své brašny, vyndal malý plátěný sáček a podal ho hajnému.
„Tyhle bylinky svařte a dejte pít hospodyni, uleví se jí. A teď už přeji dobrou noc a děkuji za pohostinství,“ rozloučil se krajánek.
„Počkejte, jak se vůbec jmenujete?“ zeptal se hajný. 
„Jakub,“ odpověděl host a zmizel v síni.
Hajný svařil byliny, voněly tak zvláštně, takové na pasece u hájovny nerostou. Uložil ještě Helenku a sám také usnul. 
Ráno se probudil ještě za tmy, musí přece do města pro doktora. Podíval se na svou ženu, jestli se jí nepřitížilo. Hospodyně spala dobrým zdravým spánkem, po horečce nebylo ani památky. 
Hajný běžel do přístěnku, aby krajánkovi poděkoval, ale ten už byl pryč. V noci napadl asi metr sněhu. Hajný se šel podívat, jakým směrem se vydal host na cestu, ale žádné stopy nenašel. Asi je rozfoukal vítr, i když teď se nepohne ani větvička.
Přišly Vánoce. V hájence už bylo zase veselo, maminka si prozpěvovala u plotny, Helenka s tatínkem byli v lese obstarat zvěř a maličký Jakoubek si  spokojeně broukal v kolíbce.
A všichni s vděčností vzpomínali na tajemného krajánka a jeho kouzelné bylinky.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krajánek:

Krajánek
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tento článek je pohlazením po duši. Moc hezky napsané.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky píšešSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásny príbeh, priam rozprávkový a vianočný Smajlík.

A s ním jedno milé zistenie, že okrem veľmi vtipných a zábavných článkov vieš napísať aj takýto nežný článok ako spomienku na svoju prababičku Helenku.
Si skrátka rodený spisovateľ SmajlíkSmajlík.

Už sa teším na ďalšie Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný příběhSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a tak krásný článek. Kéž bychom potkávali v životě jen takové hodné lidi, a do našich domovů vstupovali lidé, kteří potřebují pomoc a ne něco ukrást.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles