Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kde hledat Ježíškovu adresu

9. 12. 2012 | Praktické rady

Rok se s rokem zase rychle sešel a Vánoce ťukají na dveře. Přiznám se, že naše rodina nepatří k milovníkům „Santů“ a komunistického Dědu Mráze sneseme maximálně v Mrazíkovi - vyznáváme tradice a k českým Vánocům podle nás prostě patří jedině Ježíšek.  Víte, kde u nás najdete Ježíškovu adresu? Kde jinde, než na Božím Daru!

Jestli tohle městečko s poetickým názvem neznáte a nikdy jste ho nenavštívili, trošku vám ho přiblížím:

Boží Dar leží na hřebenech Krušných hor a je to naše nejvýše položené město (údajně i nejvýše položené město ve střední Evropě). Je to samozřejmě také významné turistické středisko, které po celý rok nabízí návštěvníkům stovky kilometrů turistických cest, cyklotras nebo v zimě desítky kilometrů upravovaných běžeckých tratí (možná tu potkáte i trénujícího Lukáše Bauera). Výhodou je jejich propojení s německou stranou hranice, takže můžete využít například běžecký areál Oberwiesenthal - Fichtelberg. Město také protíná Krušnohorská lyžařská magistrála. Pokud si sjezdaři nebo milovníci snowboardu nevyberou některý lyžařský areál přímo v dosahu Božího Daru, mohou se skibusem nechat dopravit na nejvyšší horu Krušných hor - Klínovec - a užít si lyžování tady, v největším krušnohorském lyžařském areálu. Jeho německou obdobou je Fichtelberg.

Kde hledat Ježíškovu adresuV městečku je v provozu Božídarské muzeum, které návštěvníky seznámí s minulostí zdejších hor a s dřívějším životem jeho obyvatel. Dozvíte se tu také různé zajímavosti o dolování místních minerálů a nebo nyní, v době adventu, můžete navštívit výstavu krušnohorských betlémů. Jen si musíte ohlídat otevírací dobu: otevřeno tu mají totiž pouze od středy do neděle, a to odpoledne - od 13 do 17 hodin. Muzeum najdete ve stejné budově, kde sídlí městský úřad a Infocentrum a vstupné je spíše symbolické (například rodinné vstupné činí pouhých 30 Kč).

Informační středisko je pro návštěvníky otevřeno denně od 8 do 18 hodin s přestávkou na oběd (od 12:30 do 13:30 hod).

Pojďme se ale vrátit k Ježíškovi. Mnoho dětí nebo jejich rodičů totiž stále netuší, že právě tady se s ním mohou setkat - a to nejen na Vánoce! Pro všechny vyznavače českých tradic a pohádek tu totiž čeká pečlivě značená Ježíškova cesta, která je plná zábavy, ale i poučení.  Předem si vyzvedněte pro děti v Infocentru speciální kartičku - tam si budete zapisovat plnění úkolů. Vybrat si můžete okruh dlouhý 12,9 km (tzv. „Velká Ježíškova cesta) a nebo pro menší děti vhodnější okruh 5,6 km (tzv. „Malá Ježíškova cesta“). Obě mají celkem třináct zastávek s přístřešky, kde děti plní různé úkoly - učí se nové věci o přírodě, poznávají zvířátka, stromy atd.  Při plnění úkolů jim pomáhají Ježíškovi pomocníci jako je třeba Hvězdulka nebo skřítek Poštístko, ale čekají na ně i tradiční pohádkové postavičky. Po absolvování Ježíškovy cesty děti odevzdají vyplněnou kartičku v Infocentru a kromě nových zážitků a poznatků si odtud odnesou i malý dáreček.

Po stopách Ježíška se lze vydat v průběhu celého roku. Pokud to tedy nestihnete letos v zimě, nevadí - třeba bude v teplejším období roku vzpomínka na Ježíška také příjemná. Navíc děti si mohou cestu zpestřit řáděním na mnoha různých houpačkách a prolézačkách.

A jak je to s Ježíškovou adresou?

Na Božím Daru funguje již od roku 1994 Ježíškova pošta. Do místní speciální poštovní schránky může každý návštěvník během roku vkládat svá přání, která pak Ježíšek v prosinci pošle adresátům. Pokud se osobně na Boží Dar nedostanete, dopisy a pohlednice je možné posílat po celý rok na Ježíškovu adresu:

Český Ježíšek

Boží Dar 1

362 62 Boží Dar

Každý rok čeští umělci vytvářejí originální razítko s vánočním motivem. Po zrušení místní pobočky České pošty převzali tradici razítkování zásilek zaměstnanci Infocentra.  Jak tedy postupovat, když chcete napsat Ježíškovi nebo poslat přání s jedinečným razítkem? Vánoční přání vložte do obálky, nezapomeňte na známku a adresu, pošlete Ježíškovi a pak už jen čekejte na Vánoční poštu. Speciální razítko dostanete od 1. do 21. prosince.  

Krásné Vánoce a bohatého Ježíška!

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kde hledat Ježíškovu adresu:

Kde hledat Ježíškovu adresu
Kde hledat Ježíškovu adresu
Kde hledat Ježíškovu adresu
Kde hledat Ježíškovu adresu
Kde hledat Ježíškovu adresu
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
DÍKY!
Obrázek uživatelky
profil
HEZKÝ ČLÁNEK
oblast znám, mám tam kousek kamarádku...

A taky si moc cením nížeuvedeného ověřování informací - taky to tak dělám a když není jistota tak to neuvedu či opíšu jinak. Internet je sice studnice informací, ale zatraceně kalná - jeden začne s nějakou blbinou a ostatní jí doalelujá kopírují aniž by použili vlastní hlavu či si ověřili jinak, případně se informace liší...
Takže za toto bych dala dalších 10 bodů (kdyby to šlo Smajlík)
Obrázek uživatelky
profil
Na Božím Daru jsem byla,ale ne v zimě..byli jsme v Jáchymově to už je kousek
Obrázek uživatelky
profil
Díky za komentář - s tím nejvýše položeným městem máš pravdu: než něco napíšu, tak to radši 10x ověřím a protože tady se ty informace na různých zdrojích trochu liší, proto jsem do článku napsala "údajně" i ve střední Evropě. Vím, že Štrbské Pleso je uznané jako město, i když pro nás to bude vždycky spíš rekreační středisko. Ale je pravda, že je tam nádherně a nemá cenu se dohadovat "o titul" Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok plný zaujímavých informácií, aj pekné fotky. My máme tiež Mikuláša a Ježiška a Santu neuznávame.
Tá Ježišková cesta môže byť pre deti zaujímavá aj poučná.
Píšeš, že Boží Dar je najvššie položené mesto u vás a údajne aj v strednej Európe. Na nete sa ale informácie rôznia. Napríklad našla som toto:
- Boží Dar je svojí nadmořskou výškou 1028 m n.m. nejvýše položeným městečkem ve střední Evropě.
- Najvyššie položené mesto v strednej Európe: Štrbské Pleso, 1355 m nad morom.
Takže kto vie, ako to vlasne je. V podstate to nie je dôležité, hlavne že je v obidvoch mestách krásne.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj