Tipy na dekorace pro krásnější podzim a zimuTipy na dekorace pro krásnější podzim a zimu Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Nejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDYNejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDY
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Vánoční strom
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 14.12. 2018
Dnes má svátek Lýdie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Kapra na Štědrý den jí čím dál méně Čechů

17. 12. 2016 | Zvyky a tradice
Tradiční štědrovečerní večeře v podobě kapra s bramborovým salátem ztrácí na popularitě. Průzkumy ukázaly, že mladší generace si na rozdíl od té starší u vánočního stolu raději dopřeje něco jiného. Zatímco 70 % Čechů ve věku 40 až 65 let se tradice drží, u dvacátníků kaprovi neholduje ani polovina.

Obecně si Češi na ryby příliš nepotrpí. Pravidelně se je snaží zařadit do svého jídelníčku pouze 17 % Čechů a jen pro 2 % je ryba oblíbeným jídlem. Daleko více se pak u nás překvapivě konzumují ryby mořské, sladkovodní ryby tvoří pouze 26 % celkové spotřeby.

Nedostatek ryb ve stravě v Česku je opravdu alarmující. Kupříkladu každý Islanďan zkonzumuje ročně v průměru 90 tun ryb, průměrný Čech jen 9,5 tun. Češi jsou, co se týká spotřeby ryb, až na 31. místě v Evropě. Ještě o jednu příčku níže je pak Slovensko, zatímco jiný vnitrozemský stát - Švýcarsko má průměrnou spotřebu ryb na obyvatele až dvakrát vyšší. 

kapr na Štědrý denRyby jsou přitom důležitým přírodním zdrojem omega-3 mastných kyselin, které výrazně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jsou nezbytné pro zdravý vývoj mozku plodu i novorozence, a proto jsou obzvláště důležité pro těhotné a kojící ženy. Jejich pozitivní vliv na činnost srdce, mozku a zraku prokázaly stovky vědeckých studií. Nejvyšší obsah těchto účinných látek najdeme například v tresčích játrech, která jsou zároveň  významným zdrojem  vitaminu A a D a velmi přispívají k naší obranyschopnosti. Mezi ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin se řadí losos, tuňák či sardinky a ze sladkovodních ryb je to například již zmiňovaný kapr nebo pstruh. Je však potřeba dávat si pozor na původ těchto ryb. Ryby chované na farmách nemusí být vždy tím nejlepším pro naše zdraví. Ideální je vybírat si ryby, o kterých víme, že pochází ze svého přirozeného prostředí.

Omega-3 mastné kyseliny a všechny potřebné vitaminy je také možné doplňovat konzumací rybího oleje, který v sobě koncentruje všechny zmiňované zdraví prospěšné látky. Například rybí olej značky Möller´s je získáván z jater tresky arktické, volně lovené u norských ostrovů Lofoty.
 
Zdroj: Möller´s

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kapra na Štědrý den jí čím dál méně Čechů :

Kapra na Štědrý den jí čím dál méně Čechů
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U nás v rodině je tradičně k večeři na Štědrý den kapr, bramborový salát a i rybí polévka. Neumím si Vánoce bez této večeře představit Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
miluji ryby a kapr ke štědrovečerní večeři patří Smajlík. Ale sehnat ho během roku je docela problém.
Obrázek uživatelky
profil
my kapra na Vánoce máme rádi..je to tradiceSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles