Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak přežít Vánoce a oslavy Silvestra ve zdraví

17. 12. 2010 | Praktické rady

Před vánočními svátky zažíváme hodně stresu. Snažíme se zvládnout tisíc věcí najednou, napéct cukroví, vysmýčit byt nebo dům, sehnat a zabalit dárky...sice by to měly být svátky klidu a míru, ale mnohdy tomu tak není.

To tehdy, když je žena přesvědčena o tom, že "musí" mít naprosto dokonale uklizeno, napečeno co nejvíce druhů cukroví, nachystat, navařit a nakoupit tolik jídla, aby si každý mohl pořádně dopřát, vždyť je to přece jen jednou za rok!

Jenže když pak přijde Štědrý den, mnohá  žena má pocit, že prostě nestíhá, dře do noci, a místo radosti u štědrovečerní večeře a nazdobeného stromečku má co dělat, aby neusnula už při rozdávání vánočních dárků. A  tu pohádku, na kterou se tolik těšila, možná ani neuvidí do konce...
A jsou tu i jiná nebezpečí - hojnost a množství vybraných lahůdek a hlavně alkoholu, který nás alespoň trochu uvolní... kdo by myslel na půst a střídmost! Copak se dá všem těm krásným lahůdkám odolat? A to nádherné lenošení u televize, sledování pohádek, dobroty a cukroví... a že přibereme nějaké to kilečko? No a? Však to zase shodíme, až bude po Vánocích a po silvestrovských oslavách...říkáme si, a hodujeme a hodujeme.

Ano, po Vánocích nás čeká přivítání Nového roku - oslavy Silvestra!
Jsou tací, kteří tráví Silvestra v bačkorách a županu v pohodlí svého ušáku, o půlnoci si ťuknou malou štamprličkou, někdy ani to ne, nebo jen malou skleničkou sektu, a jdou klidně spát. Jak na Nový rok, tak po celý rok! Tihle šťastlivci se ráno, pokud se jim podařilo i přes zvuky petard a hlučných oslav usnout,  probudí s čistou hlavou.
Většina z nás si ale asi neumí představit silvestrovské oslavy bez skleničky šumivého vína, tradičních pokrmů, ohňostroje a předsevzetí, setkání s přáteli...

Věděli jste, že

kvalitní šumivé víno poznáme podle bublinek, a když jsou bublinky malé jako špendlíkové hlavičky, vybrali jsme opravdu dobře, protože to je známka opravdu kvalitního nápoje?
Okamžik, kdy se lahev sektu otvírá, je spojen s napětím a očekáváním výstřelu. Než ale k tomuto slavnostnímu okamžiku dojde, měli bychom dodržet několik zásad.

Správné zacházení se šumivým vínem:

Velmi důležitá je teplota. Láhev sektu ukládáme ve vodorovné poloze tak, aby byl korek stále navlhčován.
Sekt uchováváme v temném prostředí při asi deseti až dvanácti stupních Celsia.
Vlhkost by měla být asi sedmdesát pět procent.
Už několik hodin před otevřením lahve sekt přeneseme, aby teplota klesla asi na šest až osm stupňů. Rozhodně neseme sekt opatrně a neprovádíme s ním žádné prudké pohyby,  mohl by totiž potom hodně pěnit.
Šumivý sekt si nejlépe vychutnáváme ve speciálních skleničkách, říká se jim flétny.

Ale jako každý alkohol, i sekt je kalorický. Dvě deci šumivého vína mají 660 kJ. To takový velký panák whisky, rumu, ginu nebo vodky se pohybuje okolo 400 až 500 kJ; vaječný koňak obsahuje dokonce 700 kJ!
A další kalorie přibývají, chuťovky, chlebíčky, slané dobrůtky (brambůrky, tyčinky, oříšky) a to nepočítám všechno to cukroví, ta vosí hnízda, linecké, tlapičky, různé nepečené kuličky, je toho zkrátka požehnaně, a pro náš zažívací systém znamená tohle hodování nesmírnou zátěž. A co teprve kuchařka, která všechny tyhle dobroty připravuje? Tuhle ochutná krém, tamhle si dá oříšky, ukousne řízku nebo dojí zbylé chuťovky a chlebíčky...přece se to nevyhodí, taková škoda!

Jediné, co se jen tak nezkazí, je právě alkohol, který už k Silvestru patří, a těch, kteří si bez něj nedokáží oslavu představit, je opravdu hodně. Když už se ale  musí pít, je nutné dělat přestávky, organismus spotřebovává asi 7,5 g za jednu hodinu - tedy např. litr vína spálí až za asi 13 hodin!

Odbourávání alkoholu je ale opravdu různé, a záleží na naší váze a tělesné konstrukci, a také na tom, jestli pije žena či muž. Nejméně zákeřná je vodka. Červené víno např. zase obsahuje tyramin, to je látka podobná histaminu, která způsobuje u někoho silné bolesti hlavy.

A jak přežít kocovinu, když už jsme to s alkoholem přehnali?

Hlavně nikdy nepijte alkohol nalačno. Kouření nám taky dvakrát neprospěje, a káva, kterou se snažíme zahnat únavu, nás ještě víc dehydruje. Než se uložíte po bouřlivé noci ke spánku, dejte si vitamín C spolu s vitamíny B a zapijte je alespoň půllitrem čisté vody. Ráno vám pomůže sprcha a hlavně snídaně, pokud nejste schopni nic sníst, dejte si alespoň čaj z máty, heřmánkový, kopřivový nebo čaj z řebříčku, ten zklidní játra a žlučník. A když budete při oslavě pít střídavě i vodu, udržíte si v těle dostatek tekutin. Pokud možno také alkohol nemíchejte.
Někomu pomáhá na kocovinu slepičí polévka, kyselé okurky, zelný vývar, neslazený čaj nebo čerstvě vylisovaná šťáva z ovoce.

Alkohol je lék i jed

Mezi lidmi přežívá rčení, že: "Čím ses zkazil, tím se naprav!" Tohle ale není dobrá rada od těch, kteří vám vehementně doporučují "vyprošťovák", protože lék na kocovinu v podobě alkoholu neexistuje. Možná, že vám pomohlo "jedno pivo", to ale bylo proto, že pivo obsahuje řadu vitamínů skupiny B a také minerály, které tělu chybí.
Někomu pomůže silný šálek kávy, jiný ho nesnese, protože káva znovu podráždí už tak namáhaný žaludek.
Ovšem taková česnečka snad pomůže úplně každému. Dodá tekutiny, energii a hlavně sůl, která se ztratila odvodněním. Někomu pomůže i kefír, který zklidní žaludek a trávicí trakt.
Čím si ale opravdu neprospějete, to jsou rady a tipy: Dej si pálivé feferonky, pikantní rybičky, nebo dokonce octové a různě pepřené "panáky"!  Anebo doslova smrtící koktejl pro už tak ztýraný žaludek - syrová vejce spolu s worcestrem, kečupem a kořením! Jen to ne!

Moc Vám přeji, abyste silvestrovské oslavy zvládli bez následků a v pohodě.
Ať žije Nový rok! Vychutnejte si poslední den v roce a těšte se na to, co vám přinese rok nový. Silvestr by měl být dnem pohody, kdy se loučíme s tím starým rokem, a plánujeme, co nás asi čeká v roce příštím.
Tak ať Vám to vyjde!

 

Kacice - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak přežít Vánoce a oslavy Silvestra ve zdraví:

Jak přežít Vánoce a oslavy Silvestra ve zdraví
Jak přežít Vánoce a oslavy Silvestra ve zdraví
Jak přežít Vánoce a oslavy Silvestra ve zdraví
Jak přežít Vánoce a oslavy Silvestra ve zdraví
Jak přežít Vánoce a oslavy Silvestra ve zdraví
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článekSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za rady, ale já nepiji alkohol žádný, tak ani vyprošťovák nebudu nikdy potřebovatSmajlík i na silvestra si připíjím minerálkou nebo džusem, alkohol mě nechutná, mám k němu naprostý odpor
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles