Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrady o Vánocích 2011

23. 11. 2011 | Vánoční slavnosti
Chcete-li si připomenout atmosféru historických vánočních trhů, či ochutnat některé vánoční dobroty, zavítejte na některý z hradů, kde se každoročně konají jarmarky a vánoční prohlídky. U nás mezi nejnavštěvovanější patří tradičně Karlštejn, ale za zmínku určitě stojí  hrad Křivoklát či hrad Bítov.

Pokud se rozhodnete navštívit hrad Karlštejn, určitě budete mile překvapeni otevírací dobou. Je otevřený vždy od 10 hodin dopoledne až do 15 hodin odpoledne, a to denně od 25. prosince až do 31. prosince. V adventním období je otevřeno o víkendech 3., 4., 10., 11., 17. a 18. prosince. Na Karlštejn se nejlépe dostanete vlakem, popřípadě autem, ale potom si bude muset řidič odpustit vánoční punč, svařené víno a jiné alkoholické laskominy. Pro auta jsou pod hradem zajištěna parkoviště. Ke hradu vás čeká příjemná procházka. Případně můžete využít taxi. Pěší túra vás však obohatí o velké množství obchůdků a hospůdek lemujících cestu k hradu. Není nad to se zastavit i v muzeu betlémů nebo voskových figurín.

Nejen v adventním čase, ale po celý rok stojí za návštěvu Kaple svatého Kříže. Je ale třeba se objednat předem.

Bohatý program je připravený na neděli 18. prosince. Pod hradem si můžete zakoupit nějakou drobnost na historickém tržišti, na náměstí vystoupí taneční a pěvecké soubory a v 17 hodin zazní přímo na hradě Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Pokud jste milovníky přírody, určitě vám Karlštejnsko sebere dech při procházce okouzlující krajinou.

Bohatý program si připravil hrad Křivoklát, kam každoročně směřují davy návštěvníků za opravdu velkolepým jarmarkem.
Těšit se můžete na lidovou zábavu a velké množství stánků. Jarmark se koná o víkendech 3.- 4. prosince a 10.-11. prosince od 10 do 17 hodin. K dopravě na Křivoklát můžete využít autobusu z Prahy ze stanice metra Hradčanská.

Většina návštěvníků však volí cestu vlakem, přičemž lze využít i speciálního historického vlaku taženého parní lokomotivou, což ocení zejména naši nejmenší jako jedinečný zážitek. Ale udělá radost i babičkám a dědečkům, kteří zavzpomínají na své mládí. Jarmark je nebývale rozsáhlý. Zabírá prostory celého dolního nádvoří i vnitřní prostory dolního hradu. Zakoupíte zde nejrůznější občerstvení i dárky pod stromeček od kováře, košíkáře, svíčkaře, hrnčíře a dalších zručných řemeslníků.

Čerstvé pečivo zakoupíte u stánku pekaře, proto si nemusíte brát s sebou žádnou svačinu. Pití bude taktéž dostatek a ochutnáte i různé staročeské pochoutky. Pro děti i dospělé jsou připraveny divadelní a kejklířská vystoupení i adventní koncerty. Vánoční koncerty pěveckých sborů proběhnou 3. a 10. prosince v historických prostorách hradu - v Královské hradní kapli a Královském sále.

Do třetice můžete zavítat na Moravu na hrad Bítov, kde se nedávno dotočila vánoční pohádka Tajemství staré bambitky, kterou uvidíme o Vánocích. Na hradě Bítov návštěvníky čeká o víkendu 17.-18. prosince od 10 do 15 hodin prohlídka vánočně vyzdobených panských pokojů a v hradní kuchyni bude připraveno malé občerstvení.Těšit se můžete na vánoční cukroví, vánočku, buchty, svařené víno a punč.

Pokud se nedostanete na zmíněné hrady, určitě i ve vašem okolí bude připravený zajímavý adventní program ať už v podobě vánočních tržišť nebo kulturních vystoupení i bez hradních kulis.




Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !