Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají!

16. 12. 2013 | Zvyky a tradice
Vánoční stromek už neodmyslitelně patří k našim Vánocům. Pro správnou sváteční atmosféru nejkrásnějších svátků v roce by ale jen samotný stromek nestačil. Stejně jako vanilkové rohlíčky bez vanilky, jako bramborový salát bez brambor a jako adventní věnec bez svíček, by byl vánoční stromek bez ozdob. Právě dekorace v podobě pestrých a různorodých ozdob dotváří celkový sváteční dojem a umocňuje kouzlo Vánoc. Víte ale, jak takové ozdoby vznikají a co musí absolvovat, než se k nám dostanou? Zjistěte, co určuje, zda bude ozdoba průhledná nebo zrcadlová, a jak se rodí ozdoby ve tvaru kostelíčků, šišek nebo hvězd!

Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají!Vánoční ozdoby = 100% ruční práce

Strojová výroba sice pronikla už téměř do všech oborů naší činnosti, ale výroba a dekorace vánočních ozdob zůstává jedním z posledních odvětví, kde se pracuje ručně a vše se opírá o práci reálných zaměstnanců, nikoli strojů. Řeč je samozřejmě o původních českých skleněných ozdobách, které se vyrábí například u nás na Moravě ve Vsetíně.
„Originální skleněné vánoční ozdoby jsou dílem zručných pracovnic, které pracují s otevřeným ohněm, nahřívají baňky na příslušnou teplotu a vyfukují vánoční ozdoby. Vyfouknout ozdobu není vůbec lehké, protože naučit se je správně vyfouknout, trvá řadu měsíců a dalších několik let pak představuje období, kdy se naučí pracovnice vyfouknout příslušné množství ozdob,“ vysvětluje Vlastimil Juřička.

Jak na netradiční tvary ozdob

Výroba vánočních ozdob začíná trubičkou a foukáním. Skleněná trubička se nahřeje nad přímým plamenem a následuje už samotné vyfouknutí ozdoby. „Pakliže je třeba vytvořit ozdobu netradičního tvaru nebo figurku, vyfukuje se vždy do forem. Ty se skládají ze dvou částí, připomínající formičky na vánoční pracny. Mezi ně se vloží nahřátá baňka a dále je ozdoba vyfouknuta do požadovaného tvaru. Tento styl foukání je asi nejtěžší, pracovnice musí správně odhadnout, jakou silou fouknout, aby dosáhla požadovaného tvaru ozdoby,“ popisuje náročný proces Vlastimil Juřička.

Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají!Průhlednou nebo zrcadlovou ozdobu?

Každý z nás má v oblibě jiný typ ozdob. Někdo miluje průhledné ozdoby, přes které se může dokonce i dívat, jiní zase dávají přednost ozdobám se zrcadlovým efektem, díky němuž se v nich vše odráží. A právě zrcadlový efekt, je zdá se nejoblíbenější. Převážná část ozdob prochází procesem stříbření, kterým se uvnitř vytvoří zrcadlový efekt, kdy pak po smáčení v barvě zůstává barva krásně plná, a ozdoba je neprůhledná.

Lákavé třpytivé dekorace

Na samotné ozdobě je pak vedle jejího tvaru a barev zajímavý i dekor. Hlavně nejrůznější třpytivé motivy od ornamentů, přes hvězdičky nebo sněhové vločky. Víte ale, jak se na ozdobu tyto motivy nanáší a jakým materiálem se dokoruje?
Při dekoraci se pracuje se skleněnými, stříbrnými, nebo různě barevnými posypy. Pomocí jednoduchého nástroje připomínajícího dutou tužku, naplněného speciálním lepidlem, se na ozdoby malují nejrůznější vzory. Poté jsou ozdoby zasypány třpytivou směsí, která díky užití speciálního lepidla snadno přilne.

Kovový věšáček nakonec

Jako poslední přichází na řadu samotné odstranění pomocné trubičky, která byla součástí ozdoby od začátku výroby a sloužila pro snazší manipulaci. V závěru prací je pomocná trubička odříznuta a na její místo je nasazen kovový věšáček, správně nazývaný jako záponka, který nám pak bude sloužit pro háčky a umožní zavěšení ozdoby na vánoční stromek.

Možná jste ani nevěřili, jak pracná je taková výroba jedné vánoční ozdoby. A přitom během osmihodinové pracovní doby jeden zaměstnanec vyfoukne 500 a více ozdob a v rámci dekoračních prací je ročně vytvořeno více jak 500 nových motivů.
Možná už letos budete při strojení a odstrojování vánočního stromku k ozdobám opatrnější. Vždyť, za vší tou krásou dotvářející dokonalou vánoční atmosféru jsou lidé a jejich práce.

Zdroj, foto: Lenka Netušilová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají!:

Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají!
Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají!
Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají!
Exkurze do světa vánočních ozdob. Poznejte, jak vznikají!
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !