Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Evropské Vánoce

2. 12. 2010 | Zvyky a tradice

Jak slavíme Vánoce u nás v Čechách všichni víme, ale jak jsou na tom další evropské země? Liší se hodně jejich vánoční zvyky a rituály nebo se Vánoce v mnohém podobají? Přečtěte si nyní pár ukázek z oslav vánočních tradic v Evropě.

 

Vánoce ve Francii se drží rodinného štědrého večera. 24. prosince děti připraví umyté a vyčištěné boty před domácí krb nebo na další místo v obývacím pokoji a pak čekají zda jim Pere Noel přinese do boty nějaké dárky.  O půlnoci se servíruje tradiční le reveillon připravený z ústřic, vína, klobásek, salátů, ovoce, sladkostí, pečené šunky. Sváteční stůl se ve Franci odlišuje podle regionů – někde si nejraději dávají pečeného krocana, ořechy, jinde upřednostní čerstvé ústřice.

 

Vánoce v Německu se rozhodně hodně podobají našim vánočním svátkům. Němci však dávají více prostoru výzdobě, adventním věncům a kalendářům. Na Štědrý den zde chodí Christkind – Ježíšek, který si osedlává vítr a rozváží dárky, rovněž se v některých částech země potuluje zrzavý Weihnachtsman - vánoční muž s nazdobeným vánočním stromkem a pytlem s dárečky. O Vánocích se v německých rodinách jí hlavně rybí pokrmy, konšelská mísa, ovocný salát s likérem, vánoční štola, marcipánové cukroví a jablečný štrúdl.

 

Vánoce v Itálii začínají osm dní před 25.12. a končí na Tři krále. Na Štědrý večer se scházejí přátelé, dárky dostávají děti až ráno v první vánoční svátek. Večeře se liší podle regionů a dát si můžete například krocana, rybu i těstoviny s mořskými plody.

 

Jídlo se na Štědrý večer začíná podávat ve Španělsku okolo 22. hodiny a jí se až dlouho do noci. Mezitím se zpívají písničky u postaveného betlému a prázdných jesliček, kam se až s úderem půlnoci vloží Ježíšek nejmenším členem rodiny. Dále se konzumuje vánoční pečivo a cukroví, nugát a máslové sušenky.

 

Na Vánoce v Lucembursku jí černý pudink s mačkanými bramborami a jablkovou omáčkou, crepes a polévku s uzeninou. Dárky děti dostávají od Mikuláše 6. prosince.

 

V Maďarsku se dávají dárky před večeří na Štědrý den a v Rakousku děti chodí pro dárky pod stromek po večeři, při které se jí hlavně ryby a drůbeží maso. V Polsku děti dávají pod stromek seno pro Ježíška s oslátkem. Dárečky se nadělují ještě před večeří na Štědrý den.


Mangovka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
....naseho mesta je kouzelna, ovsem i okoli nasi republiky zaujme zvlastni, zas jinou vyzdobou.......
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles