Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Připravte své auto na jaro

19. 04. 2012 | Praktické rady
Jaro je tu a s ním i nejvyšší čas připravit svůj vůz na jarní a letní sezónu. V zimě dostává každé auto pořádně zabrat a i když jste celou zimu jezdili a auto se zdá v pořádku, potřebuje jarní údržbu. Sůl na silnicích, mrazy a vlhkost mu vůbec nesvědčí, a tak bychom vozidlu měli před jarním cestováním věnovat zvýšenou péči.

Rada první

První, co vůz potřebuje, je výměna pneumatik. Ta se doporučuje, jakmile teploty překročí 7 stupňů Celsia, ale nezapomeňte, že zimní obutí je od loňského roku povinné mít do 31. března. Sada letních pneumatik však ležela v garáži či ve sklepě nebo na jiném skladovacím místě několik měsíců bez využití. Je tedy proto nutné nechat zkontrolovat nejen tlak v nezahřátých pneumatikách a případně je dohustit, ale také nechat vyvážit kola Připravte své auto na jarov pneuservisu. Sundané zimní pneumatiky před uložením omyjte vodou, abyste odstranili zbytky soli a další nečistoty.
     

Rada druhá

Před novou sezónou je potřeba auto také důkladně vyčistit, a to jak zvenku, tak i zevnitř. Je dobré omýt pod tlakem všechna zákoutí podvozku a mezidveřní prostory od posypové soli či kamínků a zkontrolovat brzdy, ty ale raději přenecháte autorizovanému servisu. Pak se zaměřte na exteriér, který se skládá z plastových, chromových a lakovaných částí. Ty nejprve omyjte čistou vodou s přídavkem vhodného saponátu a poté ošetřete leštěnkou, která odstraní drobné škrábance a chrání karoserii před deštěm, případně sluncem. Speciální přípravky vám pomohou při renovaci interiéru, který může být plastový, kožený či textilní. Nezapomeňte ani na koberečky či gumové podlážky. Vyndejte je, vyklepejte, vyluxujte či umyjte saponátem. Prostředkem na čalounění vyčistěte všechny sedačky.

Na co také nezapomenout

Připravte své auto na jaro- zkontrolujte funkčnost všech světel a datum výroby autolékárničky
- zkontrolujte a případně doplňte chladicí a brzdovou kapalinu a motorový olej
- vyměňte zimní kapalinu do vstřikovačů za letní, která lépe odstraňuje především různé organické nečistoty
- vyměňte gumičky na stěračích (ty jsou doporučeny měnit 2x ročně)
- zkontrolujte nahuštění rezervy, většina řidičů totiž rezervu hledá, až když ji potřebuje a pak teprve zjistí, že není nahuštěná tak, jak by bylo třeba.

Užitečné tipy

- tankujte aktivovaná paliva; aditiva přidaná do benzinu a nafty udrží motor vašeho vozu čistý a zbaví ho usazenin
- cesty mlhavým ránem vám výrazně usnadní utěrky na odmlžení nejen skel, ale i zpětných zrcátek
- působení nepříznivých vlivů slunečních paprsků zamezují clony na boční a zadní okna, přístrojovou desku ochrání hliníková clona na čelní sklo.

PŘEJI VŠEM ŠŤASTNOU CESTU !!!


Evabel - čtenářka
Chytrá.Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
poučný článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek, užitečné rady.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek a pro řidičky určitě poučný,ale ač řidička tak toto všechno nechávám na chlapovi a nebo odborníkůmSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda