Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Barborka pro naše Vánoce

11. 12. 2010 | Zvyky a tradice

Barbora - je svátek svaté Barbory, ale také prosincový den adventního období, kdy hledáme třešeň nebo višeň, ze které bude naše letošní barborka - větvička do vázy, rozkvetlá do Štědrého dne. Bílé kvítky rozněžní i toho největšího tvrďáka a nám přinesou radost, jak jsme šikovné.

Barborky jsou asi nejvíce rozšířenou větvičkou, která zdobí naše bytečky v době předvánoční. Připomeňme si tradici, která říkala, že svobodným slečnám přinese příští rok vdavky. Jak to správně připravit? Větvičku bychom po přinesení domů měli nejprve na několik hodin namočit do vlažné vody.

Většinou ji necháváme bez dalších přízdob, její hlavní ozdobou budou bílá kvítka. Pokud nám to ovšem nedá - můžeme přidat snítku břečťanu nebo stuhu, mašli, ani dekorační bílá koule není na škodu. Vodu ve váze pravidelně vyměňujeme a nezapomeneme na to nejdůležitější - před vložením do vody  větvičku šikmo seříznout. Váza s barborkou by měla být v pokoji s teplotou okolo 20°C. Světlo a teplo přece evokuje tu příští krásu. Nenáročná a překvapující kvítka nás určitě rozněžní a trošku provoní i náš pokoj v duši.

Pokud nenajdeme třešeň, nevadí, na svatého Mikuláše najděme  keř zlatého deště, nebo jiného jarního keře, a nejlépe do půlnoci  5. prosince uřízněme. Přece jsme vynalézavé... a pranostiky proti tomu nejsou.

Tak a nyní jen můžeme kontrolovat, zda kvítky ozdobí naše větvičky a svobodným přejeme, aby to vyšlo. Rozkvetlá barborka na Štědrý den - jistá svatba do roka a do dne. My ostatní si užijeme kvítečků pro radost v době adventní.

 


Autor:iva312

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už mi pěkně rozkvétáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Třešeň i zlatý déšť je krásnou ozdobou vánočního stolu. Taky je mám ve váze. Se snítky břečťanu budou vypadat moc pěkně.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles