Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Adventní Wroclaw

12. 01. 2016 | Vánoční slavnosti

Kamarádka se chystala na adventní trhy do metropole Dolního Slezska do Wroclawi. Rozhodla jsem se, že pojedu s ní. Loni jsem byla v Drážďanech a moc se mi tam líbilo. Společně jsme se tedy přihlásily v cestovní kanceláři, zaplatily a těšily se. Odjezd byl naplánován na čtvrtou hodinu ranní. To byl trochu šok. Nejsme zvyklé vstávat tak brzy. Ale ani jedna z nás nezaspala a včas jsme dorazily k autobusu. Bohužel pršelo. Utěšovaly jsme se tím, že ve Wroclawi bude počasí lepší. Cesta trvala zhruba čtyři a půl hodiny.

Wroclaw je čtvrté největší město v Polsku a nachází se při soutoku pěti řek. Celé město se rozkládá na dvanácti ostrovech, které propojuje mnoho hezkých mostů. Wroclaw je také nazývána „Benátky severu“ nebo „Město stovky mostů“. Město bylo založeno asi v desátém století českým knížetem Vratislavem. Můžete se zde také setkat i s pojmenováním Vratislav. Historické jádro města bylo poničeno během druhé světové války. Většina památek byla zrestaurována, takže nyní  patří  Wroclaw mezi historické skvosty nejen Polska, ale i celé střední Evropy.

adventní WroclawNejstarší částí je Tumský ostrov s mnoha církevními budovami a kostely. Kdysi zde stávalo první opevněné slovanské hradiště. Je zde například kostel svatého Martina, kostel svatého Kříže, kostel svatého Jana Nepomuckého a katedrála svatého Jana Křtitele. Tato sto metrů vysoká gotická stavba má největší varhany a nejvíce vitráží v Polsku. Můžete zde vystoupat na vyhlídkovou terasu a prohlédnout si město pěkně z výšky. Zajímavostí je, že tu kromě schodů mají i výtah. Za návštěvu stojí i kostel Panny Marie, kde uvidíte asi největší pohyblivý betlém. Kousek od tohoto kostela je socha bývalého papeže Jana Pavla II. Město se také může pochlubit barokní budovou Leopoldovy univerzity. Nenechaly jsme si ujít příležitost a navštívit také budovu vyhlášené Tržnice z roku 1908. Dá se zde koupit ovoce, zelenina, masné výrobky, sladkosti a různé sezonní zboží. Zaujaly mne také dva domy – Jeníček a Mařenka, které stojí proti sobě a tvoří bránu do kostela svaté Alžběty. Symbolem města je goticko-renesanční radnice na hlavním náměstí Rynek. V letních měsících se zde konají různé kulturní akce. Nyní tu probíhaly adventní trhy.

Trhy mají trochu jinou atmosféru, než třeba v již zmiňovaných Drážďanech. Jsou menší a klidnější. Nejvíce stánků zde bylo s občerstvením a různými místními specialitami. Samozřejmě jsme také ochutnaly.  U stánků prodávali pouze vánoční zboží. Je tu velký dětský areál s mnoha atrakcemi. Než vše projdete a prohlédnete si to, uplyne dost času. Zaujaly mne také vánoční stromky. Už při procházce městem jsem je zaregistrovala. Jsou to vysoké jehlany krásně ozdobené, po setmění hezky osvětlené. Dýchla tu na nás ta pravá vánoční atmosféra a domů se nám ani nechtělo.

Nastoupily jsme do autobusu a téměř všichni plni dojmů a trochu unaveni celodenní procházkou po městě jsme usínali. Probudili nás až řidiči, kteří oznamovali krátkou zastávku u benzínové pumpy. Cesta domů už potom utekla velmi rychle. Výlet se nám moc líbil a počasí bylo přímo ukázkové – celý den svítilo sluníčko.


Martinka1p - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Adventní Wroclaw:

Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
Adventní Wroclaw
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles