Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Adventní výlet do Klatov

8. 01. 2016 | Historie
Prosincové víkendy bývají obvykle spojovány s přípravami na Vánoce. Je to trochu ironie: navzájem si přejeme klidné svátky, zatímco intenzivně tvoříme shon a chaos. A ještě větší ironií je, že si takto připomínáme údajné narození Ježíše Krista, přestože Česko je, dle statistiky, nejateističtější stát na světě.

Je samozřejmě na každém z nás, nakolik podlehneme mediální masáži a komerčním tlakům a s tikem v oku budeme péct, vařit, smažit, smýčit a uklízet nebo pořádat rally s nákupními vozíky v obchodních centrech. 
Jak roky běží, přizpůsobili jsme si adventní čas k obrazu svému, a tak jsme přemýšleli, kam bychom vyrazili na výlet, abychom se vyhnuli výše popisovaným aktivitám.

Mlhavé deštivé počasí nás tentokrát od vycházky do přírody odradilo, tak co najít nějaký kulturní stánek, hrad, muzeum, klášter? Ukázalo se, že v tuto roční dobu není mnoho zpřístupněných objektů, případně není téma výstavy pro nás zajímavé nebo jsme si danou lokalitu chtěli užít za příznivějšího počasí. A pak nás napadlo, že jsme již mnoho let nebyli v Klatovech. 

advent KlatovySychravé počasí přímo nahrávalo návštěvě katakomb. Expozice byla před několika lety nově rekonstruována, takže matné vzpomínky z dob minulého režimu rychle vzaly za své. Současná podoba je mnohem důstojnější, rozhodně nejde o morbidní záležitost, jsou zpřístupněny nové prostory a kromě mumifikovaných těl zde máte možnost poznat i historii jezuitského řádu. Ten si dost možná spojíte především s Jiráskovým Temnem, respektive s fanatickým paličem knih Koniášem. Na toho však zapomeňte, jezuité přinesli do Klatov  vzdělanost, v průběhu 17. a 18. století zde vybudovali rozsáhlý komplex zahrnující kolej, kostel, seminář a gymnázium. Jezuitští badatelé se rovněž podíleli na rozvoji přírodních věd, jako např. lékárníci či misionáři, kteří za svého působení v exotických zemích rozšířili poznání botaniky a biologie. Věnovali se i projektům v oblasti astronomie, fyziky a matematiky.

Ve vitrínách si prohlédneme dobové listiny i historické předměty, zhlédneme dokument o restaurování mumií a podíváme se do míst, kde se nachází cisterna na vodu a kudy se do původně nepřístupných krypt spouštěly dubové rakve se zesnulými.
Důmyslný ventilační systém katakomb, ústící až na střeše kostela, zajišťoval víceméně stálou teplotu a vlhkost a způsobil vysychání těl a jejich přirozenou mumifikaci. Za ideálních podmínek tento proces trvá zhruba 3 měsíce a váha dospělého člověka se pak pohybuje podle okolností od 5 do 10 kg.

Bohužel při opravách kostelní střechy počátkem minulého století došlo k narušení větracích otvorů a šachet, což ovlivnilo prostředí ve sklepích a na 140 mumií se rozpadlo. Dnes tak můžeme v prosklených rakvích vidět 37 uložených těl.

Rádi využíváme kombinované vstupenky Katakomby a pavilonu skla PASK, neboť výstava skla rakouského sběratele je druhým bodem našeho zájmu. PASK se nachází v zahradě vedle Vlastivědného muzea kousek od náměstí. Samotný pavilon je zajímavou architektonickou perlou a co teprve vystavené secesní sklo! Jde o produkci šumavské sklárny Lötz, která se nacházela v Klášterském Mlýně nedaleko Kašperských Hor. Koncem 19. a počátkem 20. století zde vznikaly úžasné kousky nejrůznějších tvarů, barev a dekorů. V řadě případů jde o unikáty, které dnes již neumíme napodobit.

I když mrholí, projdeme se alespoň centrem města a parčíky, kterého ho spolu s hradbami ze 13. století obepínají. V předvánočním čase jsou otvírací doby poněkud omezené, ale v sezoně je možno navštívit například prohlídkové okruhy Jezuitský a Arciděkanský kostel nebo barokní lékárnu U Bílého jednorožce. Určitě se vyplatí vystoupat 226 schodů na Černou věž, odkud je krásný výhled na město i panorama Šumavy. A pokud se do Klatov vypravíte v červenci, patrně vám neunikne výstava karafiátů, které zde, v neuvěřitelných barevných kombinacích, již téměř 200 let pěstují zdejší zahrádkáři a zahradníci. Díky této rostlině jsou Klatovy známy po celé Evropě jako město karafiátů.

Na rozkvetlé záhony si budeme muset ještě nějaký čas počkat,  a tak se plni dojmů vracíme domů. Kolem nás ubíhá zádumčivá krajina a holá pole, já však mám stále před očima skvosty vzešlé z rukou šumavských sklářských mistrů.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Adventní výlet do Klatov:

Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
Adventní výlet do Klatov
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V Klatovech jsem strávila dětsví, krásné městečkoSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Klatovy jsme navštívili několikrát při cestách na Šumavu, moc se nám líbila lékárna u Bílého jednorožce, vystoupali jsme na Černou věž, ale v Katakombách jsme nebyli. Nejprve se tam nemohlo a od té doby, co jsou opět zpřístupněny jsme se tam ještě nedostali. Snad to letos napravíme. Pěkným článkem jsi mi oživila vzpomínky na hezké městečko. Fotky jsou krásné.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za krásný výlet do KlatovSmajlík

Pěkné fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles