Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Adventní věnce nejen na vánoční stůl a dveře

1. 12. 2014 | Zvyky a tradice

Vánoční věnce

Adventní věnec, který symbolizuje očekávání příchodu Ježíše Krista, tvoří spolu se stromkem základní atribut vánoční dekorace. Domácnosti zdobí po celé adventní období, které začíná čtyři týdny před Štědrým dnem. Čtyři týdny jsou symbolizovány čtyřmi svícemi, které se jedna po druhé zapalují o adventních nedělích. K nejčastějším typům patří tradiční věnce z chvojí, oblíbené jsou také věnce vytvořené například z proutí či pedigu. Ty lze použít opakovaně – po vánočním období z nich stačí sundat ozdoby a na jaře lze korpus znovu ozdobit a vytvořit například věnec velikonoční. Pokud toužíte po něčem netradičním, zkuste vytvořit věnec ze zbytků látek, které jednoduše omotáte kolem polystyrenového či slaměného kruhu.

vánoční adventní věnecAdventní věnec na stůl

Na trhu či v hobbymarketech si můžete pořídit již hotový adventní věnec nebo si jej můžete vyrobit sami. Jak na to? Základem je výběr vhodného materiálu. Jako korpus věnce poslouží například polystyrenové nebo slaměné kruhy, které za pomoci drátu obalíte chvojím (důležité je, aby tvořilo hustou a rovnoměrnou vrstvu). Pro korpus věnce můžete použít i několikrát obtočený silnější drát – tím docílíte tenčího těla věnce. Pokud chcete, aby tělo věnce bylo naopak silnější, můžete k drátu přidat ještě novinový papír, který ovážete a ovinete vliesem nebo jiným potahovým materiálem. Místo větviček lze použít i mech, který slouží jako zásobárna vody pro dekorační materiály. Pokud si vyberete slaměné nebo proutěné kruhy, větvemi je obkládat nemusíte. Hotový adventní věnec je vhodné položit na podložku (tác, talíř), abyste předešli znečištění či poškození nábytku.

Poté přichází na řadu výběr komponentů, kterými věnec ozdobíte. Ozdoby by měly ladit s ostatní vánoční výzdobou ve vaší domácnosti, aby všechny dekorace tvořily ucelený koncept. Na věnce se hodí přírodní i umělé materiály, také saténové stužky. Zapomenout samozřejmě nesmíte ani na svíčky. Důležité je pevné připevnění všech materiálů pomocí drátu nebo tavné pistole. Svíčky můžete přímo napíchnout na speciální bodáky určené na svíčky, které jsou v různých velikostech.

Závěsný adventní věnec

Závěsný adventní věnec je méně obvyklý, zato velmi efektní. Postup výroby i zdobení je podobný jako u věnce na stůl, jen je nutné základ korpusu vypracovat i na spodní straně – při ovazování tedy nepřikládáte materiál jen na horní, ale i na spodní stranu, která bude při pověšení viditelná. Špičky větví by měly směřovat na stejnou stranu, aby byl výsledný dojem co nejlepší. Do základu nezapomeňte upevnit háčky k zavěšení, které by měly být kvůli pevnému uchycení dostatečně silné.

Věnec na dveře

Vánoční výzdobu může velmi zdařile doplnit i závěsný věnec na dveřích. Postup výroby je velmi podobný jako u adventního věnce, jen vynecháte svíčky. Pamatujte však na to, že věnec na dveřích je vystaven větší zátěži kvůli otevírání a zavírání dveří a nepřízni počasí. Proto při jeho výrobě volte odolnější materiály, aby vám vydržel po celé vánoční období až do Tří králů. Ideální jsou sušené nebo umělé materiály, které musejí být pevně přichycené ke korpusu.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík