Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Adventní věnce

5. 12. 2008 | Svátky

V dnešní době snad není u nás domácnost, kde bychom nenašli adventní věnec a mnohde ne jen jeden. Můžeme si jej jednoduše vyrobit nebo i koupit. Dnešní věnce mívají různé barvy i ozdoby, dokonce i různé formy, ne vždy jsou to jen věnce z chvojí. A také nejsou jen tradičně položené na jídelním stole nebo pověšené nad ním, ale pověšené na dveřích či oknech.

Legenda

Kruh - věnec je od svých počátků pro lid symbol důstojnosti a vítězství, podle bible je atributem úcty, radosti a vítězství a sám adventní věnec je jeden z prvků, kterým oslavujeme příchod Ježíše jako vítěze, krále a osvoboditele. Kristus je "Světlo světa" - rozptyluje temnotu a strach, jeho symbolizuje světlo svící. Kdo věrně čeká na jeho příchod, tomu bude předán věnec spravedlnosti - vítězný věnec života. Tak praví církev.

Adventní věnceKruh je podle pradávných zvyklostí symbolem neustálé cesty slunce kolem země a tím také věčnosti. Krátké dny před drsnými nocemi tohoto období jsou časem bludiček, skřítků a bílých paní. Jejich přítomnost podle staré slovesnosti věštila dobrou úrodu. Věnce umístěné v oknech a ve dvorech měly těmto bytostem ukázat cestu.

Badatelé se domnívají, že adventní věnec je převzatý starý keltský zvyk zimního času. Jde zde o kouzlo kruhu - to je přírodní síla. Zelené větve byly v předkřesťanských dobách považovány za útočiště přátelských duchů lesů a věnec ze slámy byl požehnáním a zbraní proti zlým silám. Symbol slunce na slaměných věncích byly stuhy zlaté barvy slunce.

Jako všechny atributy křesťanství, i věnec se žehná. Žehnání (svěcení - latinsky benedictio) provádí nejen kněz, ale i třeba rodič v rodině. Dle biblických textů se díky posvěcené věci přibližujeme Bohu a jsme jí chráněni proti zlým mocím. V žehnací modlitbě adventního věnce se děkuje Bohu za milost nového začátku a prosí se, aby s každým světlem zapáleným o adventu rostla naše naděje a láska (prozáření světlem Boží milosti)

Dle liturgie je věnec se svíčkami symbol používaný od roku 1838, kdy mladý pedagog Johann Hinrich Wicherz z Hamburku chtěl svým svěřencům v domově pro opuštěné děti zpestřit adventní očekávání. Ke stropu pověsil dřevěný kruh, na nějž připevnil 19 malých červených a 4 velké bílé svíce, které každý den postupně po motlitbě zapaloval. Nejprve tento rituál prováděli kolem poledne, později z něj udělali ranní svátost. V roce 1851 pak poprvé vyzdobili celou místnost jedlovými větvemi a posléze začali i kruh ověnčovat jedlovím. V roce 1860 Wicherzův přítel pro tento ústav sestrojil dřevěný kruhový svícen s průměrem 2 metry a netrvalo dlouho a ustálil se věnec se zelenými větvemi a 4 svícemi - symboly adventních nedělí, jak jej známe dodnes.

Adventní věnceDo římské liturgie v 6. století zavedl papež Řehoř Veliký stabilní počet 4 adventních nedělí, do té doby kolísal mezi 6 a 7. Dle jeho vysvětlení 4 adventní neděle byly jako 4tisíce let čekání lidstva na Mesiáše (stvoření světa je podle biblických registrů datováno rokem 3761 před Kristem).

První oficiální adventní věnec v kostele měli v Cáchách - již v klasickém provedení se 4 svícemi.

Později se ujal zvyk 4svícového adventního věnce v Německu mezi protestanty a šířil se rychle dál. Ve 20. století se objevuje v katolických částech Evropy a díky emigrantům také v Americe.

Dnešní podoby věnců

Tradiční věnec je věnec se svíčkami, ale v poslední době se k nám dostal z Německa a Rakouska i zvyk zdobit adventním věncem bez svíček vstupní dveře. V tomto případě jde prakticky jen o adventní dekoraci. Jak je ale výše uvedeno, má také svou tradici - ochranný prvek.

Správný adventní věnec je umístěn v interiéru a jeho čtyři svíčky se postupně zapalují. Každá představuje jeden adventní týden. Všechny čtyři hořící svíce symbolizují uzavření kruhu, ukončení adventu a blízkost Štědrého dne.

Adventní věnec dnes v Čechách a na Moravě

Zde musím z vlastní zkušenosti říci, že jsem adventní věnec nikdy neznala. Má matka sice, oproti okolním rodinám, zdobila okna řetězy a baňkami, byt chvojím s ozdobami, vázami s větvičkami, mísami se šiškami, ořechy a dalšími dekoracemi, ale adventní věnec jsme neznali. Matka pochází z Mělnicka, bydleli jsme tehdy na Ostravsku. Já sama jsem adventní věnec poznala až v dospělosti a naučila se jej používat a vyrábět teprve snad před 5-8 lety.

Adventní věnceModerní pojetí adventních věnců

Když si dnes projdeme nabídku adventních věnců, zjistíme, že vedle klasicky provedených "jehličnatých" věnců, najdeme i různé druhy moderního pojetí. Např. i na klasických věncích nastala změna. A to ve zdobení, barvě svíček a také jejich postavení, nemusí být již přesně na čtvrtinách kruhu, ale třeba vedle sebe, vně nebo uvnitř ozdobeného kruhu. Také se používají různé materiály na věnce - místo chvojí je použit i jiný materiál, např. látka, neopomenutelný je i věnec vytvořený ze šišek. Krom věnců se již dnes používají jiné varianty - a to např. různé svícny na 4 svíčky, různé misky naplněné ozdobami, kde svíčky stojí mezi nimi a nemusí se jednat vždy o kruhový tvar. To jsou spíše adventní svícny, než by se dalo říci adventní věnec. Jsou i adventní svícny, kde svíčky stojí v řadě a okolo nich jsou naaranžovány různé ozdoby včetně větvoví.

Jednou z dobrých věcí, kterou průmysl s sebou přinesl, jsou větvičky umělé. Šetří les a zůstanou nám dlouho neopadané a čerstvě zelené. Čajové svíčky nahrazují často klasické svíce. Jednak jde o jejich podstatně levnější variantu, dají se jednodušeji vyměňovat a svícny mohou být zapáleny prakticky neustále a dále jde i o čistotu, neboť vosk z nich nekape. Jejich výhodou je i možnost různých vůní a barev. Další výbornou pomůckou jsou svíce na baterky nebo propojené elektrickým kabelem. V kombinaci umělých větví a elektrických svící pak nalezneme dobrou, trvanlivou a stále hezkou variantu ozdoby nejkrásnějšího času v roce a také bezpečnou pro naše děti, které mohou mít o něco více radosti z krásně vyzdobeného pokoje.



Čtěte také:

Adventní věnce
Tradiční výroba adventního věnce a vánočního svícnu
Advent – díl. 2 (lidový advent a svátky)


JanaOssend – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vaše povídání o adventu se čte moc hezky, těším se na další díly
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles