Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Adventní kalendář nemusí být jen čokoládový

9. 12. 2008 | Svátky

Dnes si snad žádné dítě nedovede bez adventního kalendáře představit adventní čas. Většina z nich zná především čokoládový z obchodu, ale v nejedné rodině se dnes kupují nebo vyrábějí také jiné, více dekorativní adventní kalendáře. Například se kupují různé skříňky a schránky ve tvaru hraček, domečků atd.

Šikovní rodiče vyrábějí podobné kalendáře doma, jako třeba různé papírové krabičky v různých tvarech včetně postaviček vánoc, pytlíčky různě zdobené a zavěšené a různých dekoracích. Do všech těchto adventních kalendářů vkládají cukrovinky nebo malé dárečky. Vždy jeden na každý den. Podle kreativních návodů však lze také připravit jiné, bezdárkové kalendáře.

Adventní kalendářNejvíce zmiňovaným a u nás i oblíbeným byl ze zeleného papíru vystřižený obrys smrčku připevněný na zeď. K tomu jsme vyráběli ozdoby na stromeček včetně rozsvícených svíček (z papíru) a hlavní ozdobu - kometu, Ježíška, hvězdu. Ozdob bylo 24 a každý den jsme jednu připevnili na stromeček a na Štědrý den tu poslední - na špičku. Na stejném principu jsou obarvené, ozdobené a očíslované čajové svíčky naaranžované na větším podnose.

Naše nejmilejší doma byla zimní krajinka. Vyrobili jsme papírové stromečky, zvířátka (srnku a krmelec, zajíčky, lišku, atd.), Mikuláše, Lucii, Barborku s větvičkou, anděla a čerta nebo saně s dárky tažené koníčkem. Všech 24 těchto obrázků jsme pak po jednom denně umísťovali na předem určené místo na poličce potažené bílým papírem. Na Štědrý den jsme měli krásnou zimní krajinu. Myslím, že nejsme tak výjimečnou rodinou, kde adventní kalendář s čokoládičkami nemá dlouhého trvání - je sněden tak rychle, jak jen to jde. Jeho umělá část s dolíčky na čokoládu je pak užívána na výrobu dalších cukrovinek z domácí čokoládové hmoty a tím je vlastně celý advent obnovován.

Co je to adventní kalendář

Adventní kalendář je pouhá část našeho kalendáře. Začíná 1. prosincem a končí Štědrým dnem. Proč to tak je, to nikdo neví. Není možné v žádných pramenech dohledat, proč tomu tak je, pouze existuje mnoho dohadů. V každém případě je rozdávání adventních kalendářů Mikulášem velkou chybou. Vím, že v době, kdy se u nás začaly tyto čokoládové adventní kalendáře objevovat, tomu tak bylo (jako dítě jsem je také takto dostávala a nechápala, proč ho dostávám 5. prosince a je od prvního). Obecně se říká, že jej má každé dítě dostat před v předvečer první adventní neděle.

První adventní kalendáře

První adventní kalendáře považujeme za umělecká díla. Ponejvíce na nich byly zobrazovány výjevy z bible, dále pak části vesnic a měst. Všechny již obsahovaly důmyslně skrytá okénka - 24 okének. Bývaly nejčastěji z tvrdého papíru, méně ze dřeva. V okénkách byly ukryty obrázky, obrázky svatých či veršíky nebo citace z bible.


Čtěte také:

Adventní věnce
Tradiční výroba adventního věnce a vánočního svícnu
Advent – díl. 2 (lidový advent a svátky)

JanaOssend – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Roličky od toaletního papíru polepit barevným papírem, spojit k sobě popsat od 1-24 na zadní stranu připevnit provázek na zavěšení a z vánočních ubrousků udělat mašličky obsahující nějakou maličkost, po krajích zavázat a prostrkat roličkama. Docela to mělo úspěch Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Holky,děkuji za inspiraci...bude se hodit SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem vyrobila pro syna 24 kornoutků zavěsila háčky na pomalovanou dřevěnou tyč a do každého kornoutku dala malou sladkost. Každý den si jeden kornoutek vybere.
Obrázek uživatelky
profil
my máme adventní kalendář čokoládový a ječtě domečky z papíru a pod nima jsou sladkosti
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles