Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Advent – díl. 3 (dnešní advent)

14. 12. 2008 | Svátky

Pojem advent se v současné době opět vrací do podvědomí nevěřících a mohu přiznat, že já sama jsem tento pojem neznala. Přicházíval k nám Mikuláš, slavily se vánoční svátky, na Barboru se uřízly "barborky" a to bylo vše, o čem jsem věděla, ačkoli jsem byla dcerou vzdělaných a moudrých lidí.

O adventu se ale konají i slavnostní akce u příležitosti počátku adventu, adventní koncerty, divadla, další akce pro děti, včetně zdobení perníčků a vyrábění ozdob a věnců (jako u nás na českoněmeckém pohraničí) a jiné akce.

AdventNěkdo tvrdí, že advent, to je jen honička za dárky a cukrovím, aby na Štědrý den bylo všeho hodně. Utrácejí hromady peněz za nesmyslné dárky a soutěží se, kdo jich koupí nejvíce, kdo napeče nejvíce druhů cukroví, už v listopadu bývá plný mrazák masa a jídla na jediný den v roce. Hospodyně se doma hroutí pod vánočním úklidem a pak padnou 24. prosince vysílené do křesla, všichni se přecpou k prasknutí, koukají na televizi, se zájmem zhodnotí, kdo dostal nejdražší dárek a tím pro ně vánoce začaly i skončily.

Jak to vidím já

Já nejsem věřící, ale doba adventu ve mně vždy probouzí něco kouzelného, něco, co je plné magie, lásky, jsme nějak něžnější, vřelejší a honění se jen pro jeden jediný den nám a především mně připadá jako naprosto nesmyslné. Ano, pečeme hodně cukroví, kupujeme dárky, ale také si to užíváme.

Zdobíme náš byt a všechny nás moc baví vyrábět různé dekorace pro byt i okno. Už moje matka oproti ostatním (nebylo zvykem zdobit byt, jen se postavil stromeček a dost) věšela na okna řetězy a koule a nebylo vázy, kde by nebylo chvojí s ozdobami. AdventChodíme na všechny akce, které se okolo nás konají a připadají nám zajímavé. Pečeme cukroví, ale také si jej dáme na stůl a hlavně o nedělích, kdy zapalujeme svíčku, si na něm pochutnáváme a slavíme všechny adventní neděle. Každé zapálení svíčky o poledni je pro nás důvodem ke slavnostnějšímu obědu a po něm posezení s kakaem a cukrovím. A v této době i puberťáci, kterých mám plný dům, jsou více vstřícnější a milejší, a dokonce oproti normálnímu standartu, přístupnější podobným oslavám.

Nikdo nečeká velké dary a každý přemýšlí, co by dal tomu druhému. Jediné, co jsme si už několikrát slibovali a dodnes nedodrželi, je jít na půlnoční. Většinou proto, že kostel je daleko a nejmladší není zas tak velký, aby v tu dobu už nespal. I to se nám možná jednou splní. Je to taková pomyslná tečka za všemi přípravami, i když ne za vánocemi, jak jsem to v dětství vnímala podle svého okolí.


Čtěte také:

Adventní věnce
Tradiční výroba adventního věnce a vánočního svícnu
Advent – díl. 2 (lidový advent a svátky)


Jana Ossend - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík