Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

12 netradičních nápadů pro opravdu klidné Vánoce s dětmi

15. 12. 2014 | Praktické rady
Máte malé děti a chcete jim připravit skutečně jedinečné Vánoce? Nepřežeňte to se svými cíly. Dětem stačí méně, než by se mohlo zdát. „Chtějí hlavně váš čas a být součástí toho kouzla,“ říká zkušená čtyřnásobná matka Štěpánka Štrougalová.

1. Nestíháte? Utvořte si vlastní tradici.

Poproste tchyni a tchána o každoroční netradiční dárek. Ať si vezmou před svátky vaše děti na jeden celý den a vy můžete v klidu zabalit dárky a připravit si vše potřebné, co se s dětmi velmi těžko zařizuje.

2. Hýčkejte se.


Před Štědrým dnem rozmazlujte i sama sebe. Domluvte se s manželem, že v prosinci aspoň dvě odpoledne pohlídá děti.  Zajděte si na masáž, dopřejte si kosmetiku, udělejte si čas na posezení s kamarádkou.

12 netradičních nápadů pro opravdu klidné Vánoce s dětmi3. Dopis pro Ježíška napište včas a spolu.

Klidně připravujte dopisní papír pro Ježíška už v druhé polovině listopadu. Udělejte si na psaní čas a pohodovou atmosféru. Na posilněnou nesmí chybět kakao a třeba svařené víno. Společné psaní vás bude bavit určitě více a hlavně budete mít možnost se od dětí dozvědět upřesnění jejich přání. To víte, není loď jako loď. Není špatné se k napsanému dopisu třeba ještě za dva dny vrátit, utvrdit se v pravdivosti nakresleného a napsaného a pak připravit za okno. A nenechte se zmást věkem dítěte. Nemyslete si, že za měsíc si nebudou pamatovat, co pro Ježíška kreslily a psaly. Mají paměť jako slon! Aspoň část přání ze seznamu by pod stromečkem opravdu měla být.

4. Pečení je nezbytné.


Ano, provoněná domácnost vanilkovými rohlíčky k vánocům patří a nedá se ničím nahradit. Opravdu ale potřebujete mít patnáct druhů cukroví a od každého čtyři plechy? Možná si víc legrace užijete společným patláním lineckých koláčků a vykrajováním a zdobením perníčků. Pečení pracnějšího cukroví si můžete užít, až budou děti starší.

5. Ať Ježíšek zazvoní hned, jakmile se začne stmívat.

Pokud vaši domácnost Ježíšek navštíví už kolem čtvrté hodiny odpoledne, uvidíte, jak vše proběhne dle vašich představ. Bude spoustu času na rozbalování dárků, na hraní si s nimi. Pokud jste příznivci štědrovečerních pohádek, i tu stihnete s časovou rezervou. Děti zažijí vše, co k Štědrému dni patří a dokonce mohou jít i brzo spát.  A kousek krásného vánočního času bez dětí si užijete i vy s partnerem.

6. Omezte množství dárků. Stanovte si i jejich cenovou relaci.


Domluvte si v rodině množství dárků a jejich cenovou relaci. Pokud se scházíte v širším kruhu rodinném, nemusí přeci dávat dárek každý každému. Navrhněte, že třeba už v listopadu může proběhnout losování „kdo komu“ a každý pak věnuje svoji kreativitu na vymýšlení jednoho dárku. Pod stromečkem bude mít každý něco pro potěšení a místo běhání po obchodech budete mít víc času na obyčejnou procházku vánočním městem nebo krajinou.

12 netradičních nápadů pro opravdu klidné Vánoce s dětmi7. Dejte dětem drobný dárek hned na štědré ráno pod polštářek.


Budou mít krásné probuzení a budou vědět, že ten den D opravdu začal.

8. Zapojte děti do příprav. Nechte je připravit štědrovečerní stůl, nechte je smažit řízky a kapry.

Už máte od rána dost otázek tipu: „Kdy přijde Ježíšek?“ Pomozte dětem jejich čekání zkrátit. Zaměstnejte je. Plnohodnotně. Děti to bude určitě bavit a vám hodně pomůžou. Podle věku přizpůsobujte zadané úkoly. A nebojte se, i pětileté děti vám mohou pomoci dělat řízky. Možná bude na zemi trošku víc strouhanky a mouky, možná řízečky nebudou tak krásné, ale ten zážitek určitě stojí za to. A vaše nová rodinná tradice - společná příprava večeře -  může být zažehnutá. Opatrně na zadané úkoly. Chcete dětem udělat krásný den. A mytí koupelny či uklízení hraček v pokojíčku asi nebude ten správný úkol, který k Vánocům patří. Ale taková příprava Štědrovečerního stolu, lepení obrázků s vánoční tématikou na okno, nazdobení talíře s cukrovím nebo výroba jmenovek na stůl, to už jsou prostě úkoly, které dítě bude dělat s láskou.

9. Jeden dárek se vždy „nějak nenajde“ a děti ho objeví až druhý den ráno.

Zkuste tento tip aplikovat. Jeden dárek se na Štědrý den nějak nenajde a nerozbalí. Ale je tam tradičně každé ráno 25. prosince Jak je to možné? Je to prostě kouzelný čas. Když si děti na tuto tradici zvyknou, ráno po štědrém dni běží pod stromeček. A najdou tam dárek. Doporučujeme dárek, se kterým si děti dokáží delší dobu hrát. Puzzle, skládačky, hrady na stavění … A co vy? Rodiče? Můžete si aspoň pospat.

10. Omezte focení.


Zkuste to. Možná opravdu bude stačit deset fotek, ze kterých vyberete čtyři dobré. Pak si sedněte a jenom si užívejte skotačení, nadšení a výskotu dětí. Ta čistá dětská radost se vám dostane pod kůži. Časem bude jedna fotka stačit pro připomenutí. Za kamerou se to prožívat nedá.

11. Snídaně do postele.


Zkuste dětem připravit na Štědrý den snídani do postele. A užívejte si ji společně dlouho a dlouho. Tím je jasně dáno najevo, že slavnostní den opravdu začíná.

12. Malé děti nestojí o naklizenou a načinčanou domácnost. Dokonce nestojí ani o večeři s 5 chody. Mnohem víc ocení vaši intenzivní přítomnost. Dopřejte jim to.


Běžte se projít, zkontrolujte v nejbližším městě vánoční strom, skočte do parku či na běžky, doneste zvířátkům ke krmítku jídlo, popadněte brusle a jděte hledat led, vytáhněte všechny puzzle a pexesa, hrajte všechny možné hry… Zkrátka a dobře, buďte spolu! Společně prožité chvilky smíchu, lechtání, vaření a štědrovečerní přípravy si děti užijí nejvíc.

Zdroj, foto: Juklik.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 12 netradičních nápadů pro opravdu klidné Vánoce s dětmi:

12 netradičních nápadů pro opravdu klidné Vánoce s dětmi
12 netradičních nápadů pro opravdu klidné Vánoce s dětmi
12 netradičních nápadů pro opravdu klidné Vánoce s dětmi
12 netradičních nápadů pro opravdu klidné Vánoce s dětmi
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !